Boeing-ingenieurs ontwikkelen zelfreinigend vliegtuigtoilet

Ingenieurs en ontwerpers van Boeing [NYSE: BA] hebben een prototype ontwikkeld voor een zelfreinigend toilet. Het schoonmaaksysteem gebruikt ultravioletlicht (uv-licht) om 99,99 procent van de bacteriën te doden en desinfecteert na elk gebruik alle oppervlakken in slechts drie seconden. Boeing gelooft dat deze zelfreinigende technologie, waarbij geen enkele aanraking nodig is, de passagierservaring op commerciële vluchten zal verbeteren.

Een Boeing vliegtuig

Een Boeing vliegtuig

Het toilet gebruikt ver uv-licht (Far UV light) dat alleen geactiveerd wordt wanneer het toilet vrij is. Ver uv-licht is niet hetzelfde als uv A- of uv B-licht in zonnebanken, en is niet schadelijk voor mensen. Ingenieurs van Boeing hebben hun prototype getest en aangetoond dat deze innovatie de groei en het eventueel overdragen van micro-organismen kan minimaliseren. Boeing heeft patent aangevraagd op dit concept.

 

ZIE OOK: Dit wil je weten voor je een vliegtuig instapt!

 

“We proberen de afkeer te verminderen die we allemaal ervaren wanneer we een veelgebruikt toilet moeten benutten tijdens een vlucht ”, zegt Jeanne Yu, Commercial Airplanes Director of Environmental Performance van Boeing.

In het prototype positioneren we de lichten op zo’n manier door het toilet dat het uv-licht op de aangeraakte oppervlakken valt, zoals de toiletbril en wasbak, zodra een persoon het toilet verlaat. Deze manier van reinigen helpt zelfs bij het bestrijden van geuren.

 

 

Het schoonmaaksysteem, waarvoor verder onderzoek nodig is voordat het aangeboden kan worden aan luchtvaartmaatschappijen, zet zelf de toiletbril omhoog en omlaag zodat tijdens de schoonmaakcyclus alle oppervlakken blootgesteld worden. Het ontwerp bevat ook een kraan, zeeppomp, vuilnisemmer, toiletdeksel en handdroger die niet aangeraakt hoeven worden. Een handsfree-deurklink en vacuüm ventilatiesysteem voor de vloer worden nog onderzocht – allemaal om het toilet zo hygiënisch mogelijk te houden tussen schoonmaakbeurten door.

 

 

“Een aantal van deze functionaliteiten is al in gebruik in sommige Boeing-toestellen”, zegt Yu. “Maar gecombineerd met het nieuwe uv-sanitair zijn passagiers nog beter beschermd tegen bacteriën, waardoor de vliegervaring nog beter wordt.”

Boeing’s Clean Lavatory is genomineerd voor een Crystal Cabin Award. Deze prijs wordt uitgereikt op de Hamburg Aircraft Interiors Expo op 5 april.

Comments are closed.