Franse Ardennen biedt avontuur op alle vlakken

Op slechts 4 uur rijden vanaf Amsterdam stap je vanuit de auto middenin het groene heuvelachtige hart van de Franse Ardennen. Ooit was dit gebied ‘off the beaten track’ maar anno 2016 is het bereikbaarder dan ooit, hetgeen de Franse Ardennen tot een uitermate geschikte bestemming voor een dichtbijvakantie maakt.

De Franse Ardennen

De Franse Ardennen

Treedt er in de voetsporen van ridders tijdens het jaarlijkse middeleeuwse festival bij het Fort van Sedan, ga in een kajak de strijd aan met het water van de Maas, toer rond in een iconische Citroën 2CV en proef een van de vele lokaal gebrouwen bieren tijdens het Arden bierfeest. De streek grossiert in variatie en avontuur en dankzij haar dichtbeboste heuvels kun je een verblijf hier met recht een dichtbijvakantie in een andere wereld noemen. In de nieuwe consumentenbrochure ‘Toeristische gids voor de Franse Ardennen’ staat veel informatie over de toeristische bezienswaardigheden, evenementen en uitstapjes in de regio.

Avontuur in boomtoppen

De naam ‘Ardennen’ is afgeleid uit de Keltische taal waar ‘Ar duen’ zoveel betekent als ‘breed bos’. De bossen van de Ardennen staan garant voor een flinke dosis avontuur. Klimmen langs boomtoppen in de vele klimbossen kan bijvoorbeeld bij Terre d’Aventures in Vieilles-Forges, durfals zoeven aan een kabel tussen de bomen en over de Maas bij de attractie Fantasticable van avonturenpark TerrAltitude en voor een onvergetelijke overnachting logeer je in de boomhutten van Chêne Perché in Signy-L’Abbaye.

 

ZIE OOK: Elfendorp toont mysterieuze legenden van de Franse Ardennen

 

Ontspannen varen of krachtmeting met het water

De Franse Ardennen zijn een uitgelezen bestemming voor vaarliefhebbers en waterratten dankzij de meren en de rivieren de Semoy en de Maas die door dit gebied stromen. Er zijn volop mogelijkheden om een plezierjacht of elektrische boot te huren. Ben je op zoek naar wat meer pit in jouw vakantie, ga dan de strijd met het water aan in een kajak. In Vieilles-Forges of Bairon bijvoorbeeld, waar er een mix van watersporten en outdooractiviteiten voor alle leeftijden worden aangeboden. Mooie zwemlocaties zijn onder andere de meren van Douzy, Les Mazures, Warenne en La Samaritaine.

 

 

Fietsparadijs

De regio is een fietsbestemming bij uitstek waar talloze routes en duizenden kilometers aan fietspaden doorheen lopen. Het nieuwste fietspad in de regio is het Trans-Ardennes fietspad, dat tot een van de mooiste van Frankrijk gerekend wordt. Het 121 kilometer lange pad start in Givet tot en met Remilly-Aillicourt. De route is ook geschikt voor wandelaars, skaters of ruiters.

Motor veilig stallen

Ook voor motorrijders zijn de Franse Ardennen een bestemming bij uitstek. Sinds enkele jaren wordt het kwaliteitslabel ‘Accueil Motards’ toegekend aan hotels, bed & breakfast accommodaties en vakantieparken waar zij gebruik kunnen maken van een beveiligde parkeerplaats of afsluitbare garage, een plek om de kleding te drogen en gereedschap om kleine reparaties uit te voeren beschikbaar zijn. Inmiddels hebben zo’n 75 accommodaties het keurmerk ontvangen.

 

 

Road trip in iconische 2CV

In de Nederlandse volksmond ‘Lelijk Eendje’, maar in het Franse land heet het nog gewoon de Citroën 2CV (“DeuxChevaux”). Rijden in deze klassieker is een avontuur op zich en kan bij Rétroscapade dat toertochten door de Thiérache regio, de plateau van Rocroi en de valleien van de Maas en de Semoy aanbiedt. Boek een Eend voor een middag, weekend of week en trek door het Ardenner landschap.

Klein Scandinavië in Balaives-et Butz

In de vallei van Balaives-et Butz staan sinds kort charmante kleine chalets van Scandinavisch hout. Aan de rand van een meer staan vier individuele kota’s – een Finse, Samische, Lapse en Viking kota – en een barbecue hut, ieder toegankelijk via een eigen aanlegsteiger. Even verderop wachten de spa en een traditionele sauna.

Gastronomisch avontuur

Voor wie wel te porren is voor een gastronomisch avontuur is er de ‘Cercle des restaurateurs Ardennais’. Een culinaire samenwerking van dertien restaurants tussen Rethel naar La Pointe die enkel met kwaliteitsproducten werken. Typische streekproducten zoals bieren, worsten en fruitsappen kunnen geproefd en gekocht worden bij de boetiek ‘Vitrine des Ardennes’ in Charleville-Mézières. Bierliefhebbers kunnen lokaal gebrouwen bieren proeven tijdens het Arden bierfeest van 29 april – 1 mei, of twee weken later tijdens het Bierfeest in Charleville-Mézières dat plaatsvindt van 14-16 mei.

Avontuurlijke evenementen

Ook de evenementenkalender van de Franse Ardennen is in 2016 weer goed gevuld. Denk bijvoorbeeld aan de avontuurlijke legenden en sagen die tijdens het festival ‘L’oreé des légendes’ op 2 en 3 april centraal staan.

Op 21 en 22 mei keert het jaarlijkse Middeleeuws festival terug naar Fort Sedan – de grootste burcht van Europa – waar ridders en jonkvrouwen weer tot leven komen.

Wie kent het kinderboek niet, ‘Alleen op de wereld’ van de Franse schrijver Hector Malot. De avonturen van Remi worden in een overweldigende openluchtvoorstelling middels een geluid- en lichtshow vertolkt door honderden acteurs op het terrein van kasteel La Cassine in Vendresse. Iedere vrijdag- en zaterdagavond van 16 juli-13 augustus.

Comments are closed.