Ontdek de verborgen schatten in de Bartholomeuskerk

Tijdens de Nationale Zilverdag op 16 mei toont de RK Bartholomeus kerk in Schoonhoven (locatie: Wal 63) enkele van haar zilveren kunstschatten waaronder een groot aantal Pixus doosjes en een schaal uit de 17e eeuw. Deze kerkelijke gebruiksvoorwerpen blijven normaal gesproken verborgen voor het publiek.
Kerkzilver Katholieke Kerk Schoonhoven

Zilveren Pixus doosjes met het Lam Gods

De zilveren voorwerpen worden gebruikt tijdens kerkelijke rituelen. Uit haar ‘schatkamer’ stelt de Kerk een groot aantal Pixus doosjes ten toon: zilveren doosjes waarin hosties werden bewaard om mee te nemen naar een zieke of een ziekenzalving. Sommige van deze Pixus doosjes zijn fraai bewerkt zoals een 18e eeuws exemplaar van Duitse makelij met een prachtige handgravure van het Lam Gods op het deksel.

 

ZIE OOK: Ontdek de Nationale Zilverdag in Schoonhoven

 

Schaal en schilderingen

Veel van de zilveren voorwerpen zijn geschenken van kerkgangers. Sommigen hebben een inscriptie, waardoor we nu nog kunnen lezen door wie en waarom een voorwerp is geschonken. Eén van de oudste zilveren kunstschatten is een 17e eeuwse schaal met een gesmede rand van bloemen en bladeren. Ook de kerk zelf is de moeite waard om een kijkje te nemen vanwege onder andere de prachtige schilderingen op het houten gewelf.

 

 

Zilverdag

Op maandag 16 mei, 2e Pinksterdag, is Schoonhoven the place to be voor zowel zilverliefhebbers als goud- en zilversmeden. Dan vindt hier voor de 32e keer de Nationale Zilverdag plaats. De historische binnenstad van Zilverstad Schoonhoven is van 10.00 tot 17.00 uur de ontmoetingsplek tussen goud- en zilversmeden en belangstellenden uit binnen- en buitenland. In meer dan 140 paviljoens en stands blinkt het zilver je verleidelijk tegemoet.

Comments are closed.