Grootschalige voorlichtingscampagnes in Brazilië tegen muggen

Medewerkers Olympische en Paralympische Spelen goed opgeleid om Zikavirus te helpen bestrijden.

brazillie-zika

Ga je binnenkort op reis naar Brazilië of woon je in het Zuid-Amerikaanse land? Dan raadt Embratur, het Nationale Verkeersbureau van Brazilië, je aan om eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen tegen muggen die het Zikavirus verspreiden. De Braziliaanse regering roept het hele land op om maatregelen te nemen tegen de Aedes-muggen die Zika met zich meedragen. Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de Wereldtoerismeorganisatie (WTO) hebben geen negatief reisadvies afgegeven naar landen waar het Zikavirus geconstateerd is. Echter, beide internationale organisaties raden zwangere vrouwen aan om te overwegen hun reis uit te stellen.

Uit onderzoek van Embratur onder dertien Braziliaanse toerismebureaus in het buitenland blijkt dat er nauwelijks reizen naar Brazilië geannuleerd of uitgesteld worden vanwege het Zikavirus. De enige annuleringen zijn vooralsnog gerelateerd aan zwangerschappen. Alle onderzochte verkeersbureaus verspreiden actuele en betrouwbare informatie over de impact van Zika.

Veiligheid staat voorop

“Brazilië trekt miljoenen bezoekers per jaar. Het is zeer belangrijk dat reizigers zich veilig voelen. Daarom raden we toeristen en inwoners aan om maatregelen te nemen tegen muggenbeten”, zegt Vinícius Lummertz, voorzitter van Embratur. Volgens hem bespaart het land kosten noch moeite om de Zikakoorts te bestrijden. Touroperators, reisagenten en partners uit diverse landen werken samen om reizigers te informeren. Embratur houdt haar partners uit de reisbranche op de hoogte via officiële statements en verstrekt praktische aanbevelingen voor toeristen. Tevens wordt zwangere vrouwen aangeraden, ongeacht hun reisbestemming, een arts te raadplegen.

 

ZIE OOK: Geen binnenlandse gevallen van het zika-virus in Peru

 

Brazilië in actie tegen Zika

Door het hele land worden informatiefolders, posters, brochures en infographics uitgedeeld met praktische informatie over Zika, de symptomen van Zikakoorts en specifieke informatie voor zwangere vrouwen. Tevens worden sociale media ingezet om informatie te verspreiden. De regering coördineert de acties, bezoekt de zwaarst getroffen staten en mobiliseert maatschappij, religieuze leiders en media om in actie te komen tegen de muggen. Tegelijkertijd worden openbare gelegenheden en evenementen nauwlettend in de gaten gehouden.

 

 

Olympische en Paralympische Spelen 2016

Bij alle locaties en faciliteiten voor de Olympische en Paralympische Spelen 2016, die op dit moment in aanbouw zijn in Rio de Janeiro, worden maatregelen getroffen tegen Aedes-muggen die het Zikavirus verspreiden. De Braziliaanse overheid zet extra milieuagenten in om muggennesten op deze locaties te bestrijden. Stilstaand water vormt een broedplaats voor muggen. Lokale medewerkers krijgen uitleg over hoe deze muggennesten op te sporen en te vernietigen, om zo een potentiële muggenplaag te voorkomen. Ook tijdens de Olympische Spelen zullen milieuteams strenge controles uitvoeren om de muggen te bestrijden en de atleten te beschermen. Een klein voordeel is dat de sportevenementen plaatsvinden in augustus en september: de periode waarin er in Brazilië relatief weinig neerslag valt.

Grootschalige voorlichtingscampagne

Niet alleen in Rio de Janeiro, maar in heel Brazilië wordt een strijd gevoerd tegen de muggen die het Zikavirus verspreiden. De Braziliaanse overheid heeft ruim 400 miljoen euro uitgetrokken om maatregelen te nemen, bestrijdingsmiddelen te verstrekken en onderzoek te doen naar microcefalie. Afgelopen week startte een grootschalige voorlichtingscampagne waarbij lokale gezondheidswerkers en 220.000 militairen 3 miljoen huishoudens in 356 gemeenten bezoeken om inwoners te informeren over Zika. Tevens worden bij openbare gelegenheden informatiefolders verspreid met praktische informatie over Zika, de symptomen van Zikakoorts en specifieke informatie voor zwangere vrouwen. De overheid zet ook sociale media in om mensen op de hoogte te stellen van het Zikavirus.

 

 

Comments are closed.