Getest: zuidelijke traject van de fietsroute ViaRhôna

Het fietsennetwerk in Frankrijk is volop in ontwikkeling. Daarom stapten Carole en Josée van frankrijk.nl op de pedalen om het zuidelijke deel van de ViaRhôna-fietsroute uit te proberen. Te beginnen in de Ardèche en te eindigen aan de Middellandse Zee in de Camargue.

josee-en-carole-fietsen

815 kilometer

Deze fietsroute van totaal 815 km loopt van Genève tot aan de Middellandse Zee langs de rivier de Rhône. Een jaar eerder reden ze het noordelijke traject, vanaf de Savoie via het Rhônedal naar de Ardèche en Drôme. Nu pikten ze ‘m weer op met als ultieme doel om de zon in de Middellandse zee te zien zakken. Een traject van ca. 200 km. dat grotendeels fietsend maar ook per trein werd afgelegd. Een impressie van hun fietsroute du Soleil.
viarhona-route

Fietsen door de Ardèche

We startten in de Ardèche bij Tournon, om vandaar zuidwaarts te fietsen via Tain l’Hermitage, Montélimar, Avignon, Tarascon, Arles en down under naar het eindpunt aan de zee, Port-Saint-Louis-du-Rhône. De route naar Montélimar is groen (op het terrein met de imposante kerncentrale na) met als hoogtepunt de Passerelle Himalayenne. Een enorm lange metalen brug die met een Mistralwind van opzij best wel een uitdaging is om eroverheen te fietsen. Daarom ook de verplichting om af te stappen en de fiets aan de hand te nemen! Zagen wij achteraf..

 

 

Fietsend van de Drôme naar de Provence

Het traject Montélimar – via Viviers -naar Bourg St. Andéol vonden wij een van de leukste trajecten, Een gevarieerd landschap, van bos tot wijngaarden. Bij Pierrelatte stapten we op de trein naar Avignon (fiets mag mee). De Pausenstad profileert zich met een minimum aan parkeerplaatsen binnen de muren als autoluw. Zeg maar gerust autoschuw. Des te leuker om al fietsend (en wandelend) de oude stad te ontdekken!

avignon-naar-arles-viarhona

Van de Provence naar de Camargue

Oeps, uitdaging. Het ViaRhôna fietspad vanaf Avignon naar Arles is nog niet klaar (planning: zomer 2016). Geen nood, wij vonden een mooie route door bij Porte Saint Michel Avignon te verlaten richting Rogognas om daar vervolgens de D35 op te pikken richting Tarascon. Het bleek een perfect alternatief te zijn want deze weg (D35) heeft een rode fietsstrook. Bovendien kom je langs leuke Provençaalse dorpjes als Barbentane en Boulbon. Een omweggetje waard! Ook voor onze route van Tarascon naar Arles bleek nog geen officiële Via Rhona strip. Dus we kozen voor La Petite Route d’Arles. Een oude weg die praktisch niet meer door automobilisten wordt gebruikt en die je dwars door de zonnebloemvelden leidt. Al fietsend snap je meteen waarom Vincent van Gogh hier betoverd werd door dit decor! Enige dissonant is dat je aan het begin en aan het eind een industrieterrein passeert. Nou ja, als dat alles is..
camaruge

Fietsen door de Camargue

Arles verlaat je natuurlijk niet zonder eerst even wat Romeinse architectuur op te snuiven. Gewoon met het fietsje, van het Forum naar het Amfitheater. Na Arles kom je in de echte Camargue! Landschaptechnisch gezien dan. Het stadse landschap wordt verwisseld voor een ruige natuur. Asfaltpad wordt grintpad, de bomenrand een rietzoom. Het traject van zo’n 40 km toont enerzijds het kanaal (afgeleid van de Rhône) anderzijds een mix van weide, koren- en graanvelden en – ja, we hebben het goed gezien – rijstvelden om tot slot over te gaan in een duinlandschap. Een aanrader is om halverwege een stop te maken bij de Marais de Viqueirat. Een prachtig natuurpark waar je wat kunt eten en kunt rondwandelen. Inclusief moeras, wilde paarden en flamingo’s. En met tal van leuke uitkijkpunten. Het gaf ons in ieder geval weer de benodigde energie om het laatste stuk te beslechten, naar Port St. Louis du Rhône. Deze badplaats annex vissersdorp vormt de link naar de zee. En net als je denkt dat je er bijna bent, dan stopt het fietspad. Ja, op 5 km voor dit dorp zit er niets anders op dan over een smalle strook op de Route Nationale te fietsen. Geen pretje. Niet aan te raden als je met kinderen fietst. Maar met het eindpunt in zicht was opgeven geen optie voor ons.

 

 

Na 5 dagen fietsen bereikten we dan ons eindstation. Maar we wilden graag onze voeten begraven in het zand en het zoute water van de Middellandse Zee voelen. Dan zul je nog zo’n 8 km moeten doortrappen. T’ is maar dat je het weet. Overigens kwamen wij erachter dat er in de Camargue zo’n 14 fietsroutes* zijn ontwikkeld, dus je hoeft niet terug te fietsen over de ViaRhôna. Zo kun je bijvoorbeeld de route 9: Circuit des flamants roses et du sel kiezen, langs flamingomeren, zoutvlakten en weiden met wilde paarden en ruige stieren. Dan voel je pas echt dat je door de Camargue hebt gefietst!
via-rhona-in-sand

ViaRhôna is a.s. weekend (17-18 februari) aanwezig op de Fiets&Wandelbeurs. Wil je meer weten over de routes en etappes langs de Rhône, kijk dan op www.viarhona.com. Tevens aandacht voor slaapadresjes langs de gehele route en leuke stopovers onderweg op frankrijk.nl.

Zie hier de video-impressie van hun fietstrip over de ViaRhôna:

* Het mapje met 14 fietsroutes is verkrijgbaar bij het Office du Tourisme van Arles, Port-Saint-Louis-du-Rhône en Saintes-Marie-de-la-Mer en kost € 8,50. Inclusief aparte, uitvouwbare kaarten.

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 20 en 21 februari 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €4 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over!

fiets-wandelbeurs-2016-banner

Comments are closed.