Ontdek het fotoweekend in Düsseldorf

Stedentrippers hebben het tweede weekeinde van februari een extra reden om naar Düsseldorf af te reizen. Dan vindt de 5e editie plaats van het ‘Düsseldorf Photo Weekend’ waar in meer dan 50 musea, galerieën, showrooms en instellingen fototentoonstellingen georganiseerd worden.

Düsseldorf

Düsseldorf

Onder de hoogtepunten meer dan 250 foto’s van de Amerikaanse modefotograaf Horst Paul Albert Bohrmann alias Horst P. In de Kunsthalle Dusseldorf een retrospectief van de Chinese kunstenaar Song Dong, ‘Eat Art’ foto’s van de Zwitserse kunstenaar Carlo Schröter die hij nam in restaurant Spoerri en de Eat Art Gallery in Düsseldorf in de 70-er jaren. Het werk van de Duitse natuurfotografe Simone Nieweg staat centraal in de Foundation Schloss und Park Benrath. Tientallen galerieën tonen werk van onder meer Barbara Kasten, August Sander, Francesca Woodman, Taiyo Onorato, Nico Krebs, Lucien Clergue en Otto Steinert. De Nederlandse kunstenares Margriet Smulders toont haar bijzondere bloemstillevens in de TZR Galerie Kai Brückner. Veel tentoonstellingen zijn langer te zien dan het fotoweekeinde. Nadere informatie en een overzicht van alle locaties vindt men op www.duesseldorfphotoweekend.de

Horst: Photographer of Style

Onder auspiciën van het Victoria en Albert museum in Londen worden onder de naam ‘Horst: Photographer of Style’ van 12 februari tot en met 24 mei 250 foto’s tentoongesteld uit de 60-jarige carrière van Horst Paul Albert Bohrmann, beter bekend onder zijn artiestennaam Horst P. Horst. Hij maakte naam als modefotograaf en zijn werk verscheen in vele edities van titels als Vogue, Vanity Fair, House and Garden en talrijke andere bladen. Hij fotografeerde vele beroemdheden waaronder Marlene Dietrich en Rita Hayworth. Eén van zijn bekendste werken is ‘The Mainbocher Corset’.

 

ZIE OOK: Düsseldorf barst dit najaar uit zijn culturele voegen

 

Als tegenhanger van ‘Horst: Photographer of Style’ toont het NRW-Forum tegelijkertijd onder de naam ‘Reality hung up so I called’ foto’s van de in Düsseldorf wonende fotografe Mareike Foecking waar ze ook fotografie doceert aan de Hogeschool.

 

 

De Kunsthalle Düsseldorf presenteert de solotentoonstelling ‘Life is Art, Art is Life’ van een van de belangrijkste Chinese kunstenaars van dit moment – Song Dong (Beijing, 1966). Opgeleid als schilder legde hij zich na het Tiananmenprotest meer toe op experimentele kunstvormen als fotografie, video, installatiekunst en performance. Het opvallendste werk is ‘Waste Not’, een huisje van hout met meer dan 10.000 voorwerpen die hij uit de huisraad van zijn ouders verzamelde.

Bomen en bossen staan centraal in de 30 foto’s van de Duitse fotografe Simone Nieweg in de tentoonstelling ‘Bäume, Licht, Wald’ in het slot Benrath. Geïnspireerd door het gedicht ‘Waldeinsamkeit’ van Heinrich Heine legt zij zich toe op het vastleggen van zowel melancholisch-romantische als grillige natuursfeerbeelden. De tentoonstelling is te zien tot en met 24 april 2016.

 

 

Speciaal voor het Photo Weekend opent de tentoonstelling ‘Hello Boys’ (genoemd naar een video van de Amerikaanse videokunstenaar Hannah Wilke) met foto’s en video’s van vrouwelijke fotografen uit de jaren 70 tot het heden waaronder Eleanor Antin, Lutz Bacher, Lynda Benglis, Jen DeNike, Trisha Donnelly, Valie Export, Barbara Hammer, Joan Jonas, Marie-Jo Lafontaine, Klara Lidén, Martha Rosler, Gwenn Thomas en Hannah Wilke. Te zien tot 31 juli 2016.

Eikelmann

Eikelmann


Galerie Ruth Leuchter toont onder de titel ‘Absence of Subject’ werk van de Duitse portretfotograaf August Sander en de in New York wonende fotograaf Michael Somoroff en de Kadell Wilborn galerie toont driedimensionaal kleurenfotografie van de Amerikaanse kunstenaar Barbara Kasten.

De Sies + Höke galerie toont werk van het Zwitserse tweespan Taiyo Onorato en Nico Krebs.

Comments are closed.