Wat is de koudste kou?

Met de eerste schaatsmarathon op natuurijs achter de rug, bevroren straten en scholen die dicht bleven, is het voor Nederlandse begrippen koud te noemen. Maar hoe koud kan het eigenlijk worden? Natuurkundige Anne de Visser van de Universiteit van Amsterdam legt in de Wakker Worden Kinderlezing – voor kinderen van 8 tot 12 jaar – op zondag 24 januari alles uit over temperaturen onder het nulpunt.

Wat is de koudste kou?

Wat is de koudste kou?

‘Het voelt nu koud buiten,’ zegt De Visser. ‘Dan ga je je natuurlijk afvragen hoe koud het kan worden. Op aarde en daarbuiten, zoals op planeten en in de ruimte.’ De Visser weet alles over kou. Hij werkt dagelijks met lage temperaturen aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Temperatuur is bewegingsenergie,’ legt De Visser uit. ‘We onderzoeken dat tijdens de lezing met verschillende proefjes: het volume van een gas neemt toe als het warmer wordt en wordt kleiner als het afkoelt.’

 

ZIE OOK: Kinderpanel Science Center NEMO kiest top 5 leuk en leerzaam speelgoed

 

En natuurlijk vertelt De Visser over de laagst meetbare temperatuur op aarde. Want in tegenstelling tot de hoogst meetbare temperatuur bestaat die: – 273,16 graden Celcius (˚C). Met vloeibare stikstof, met een temperatuur van 77 K of -196 ˚C, laat De Visser zien dat eigenschappen van materialen veranderen als ze afkoelen. ‘Een stuiterbal stuitert, maar wat gebeurt er wanneer we ‘m bevriezen?,’ vraagt De Visser. Kinderen die dat te weten willen komen, kunnen 24 januari deelnemen aan de Kinderlezing bij NEMO in Amsterdam.

 

 

Over Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in Science Center NEMO staat iedere maand een kindervraag centraal. Wetenschappers worden uitgedaagd om tijdens de lezing ook echt een antwoord op deze vraag te geven. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van Science Center NEMO en de Universiteit van Amsterdam.

 

 

Praktische informatie

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Kosten zijn € 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart betaalt u € 2,50. Bezoekers die zeker willen zijn van een plekje schrijven zich van te voren in via de website van NEMO.

Comments are closed.