Hoe maak je vuurwerk?

Het is half december en dus staat het nieuws weer bol van berichten over vuurwerk. Vuurwerkvrije zone, vuurwerk verbieden; het houdt de gemoederen bezig. Maar waar komen die flitsen en knallen vandaan? En hoe komt het dat vuurwerk zo hoog de lucht in schiet? De Wakker Worden Kinderlezing op zondag 13 december bij Science Center NEMO was spectaculair: kinderen ontdekten samen met scheikundigen Moniek Tromp en Sander Kluwer hoe vuurwerk eigenlijk werkt.

Hoe wordt vuurwerk gemaakt?

Hoe wordt vuurwerk gemaakt?

De twee scheikundigen lieten aan de hand van diverse demo’s zien uit welke deeltjes een vuurpijl bestaat en welke effecten deze delen geven. Zo ontdekken kinderen een aantal scheikundige wetten in een onderwerp dat ze aanspreekt. “Met de proefjes laten we zien waarom je er zo voorzichtig mee moet zijn,“ aldus Tromp.

“Vuurwerk is scheikunde,” zegt Kluwer. Zelf werd hij als kind enthousiast over scheikunde doordat hij vuurwerk zo interessant vond. Hij hoopt dan ook zondagochtend deze vonk over te hebben gebracht aan de kinderen in de zaal. “Niet alleen vuurwerk is scheikunde, àlles om je heen is scheikunde: verf, plastic en zelfs je shampoo. Maar vuurwerk is het leukst.”

 

ZIE OOK: Kinderpanel Science Center NEMO kiest top 5 leuk en leerzaam speelgoed

 

Over Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in Science Center NEMO staat iedere maand een kindervraag centraal. Wetenschappers worden uitgedaagd om tijdens de lezing ook echt een antwoord op deze vraag te geven. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van Science Center NEMO en de Universiteit van Amsterdam.

 

 

Praktische informatie

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden, om aan de belangstelling te voldoen, twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Bezoekers die zeker willen zijn van een plekje schrijven zich van te voren in via de website van NEMO. Kosten zijn €5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen of bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een museumkaart betaalt u €2,50.

Comments are closed.