Sprookjes bestaan dus toch! Kerstuitstapjes in Duitsland

Nergens is het de komende winterweken zo gezellig als in de Duitse, historische stadjes met hun levendige kerstmarkten. Kraampjes met lekkernijen, zachte kerstmuziek, overal lichtjes, krakend verse sneeuw op oude klinkerweggetjes. Plus al die andere warme decembertradities: bijzondere exposities, dorpsfeesten rond de ijsbaan, stemmige concerten, prinsheerlijk shoppen en veel andere vrolijke genoegens. Leest u even mee voor de beste tips, vlak over de grens?
Iibbenbueren-on-ice

Verrassend Emsland

Je verwacht het misschien niet, maar scheepswerf Meyer Werft aan de rivier de Ems in Papenburg bouwt gigantische cruiseschepen. Van 27 t/m 29 december is heel Ostfriesland uitgenodigd tijdens de ‘Tage der Region’ met verlaagde entreeprijs – nieuwsgierige Nederlanders zijn natuurlijk ook welkom! Sta versteld van de twee indrukwekkende mega-schepen die nu op stapel liggen, voordat ze naar het Caribisch gebied vertrekken: de ‘Ovation of the Seas’ en de ‘Genting Dream’. Compleet met zwembaden, surfsimulator en spectaculaire uitzichtsgondel zo’n 90 meter boven het toch al zo torenhoge dek!

meyer-werft-papenburg

Gaan de kinderen of kleinkinderen mee tijdens de kerstvakantie? Die hoeven zich geen moment te vervelen. Zomaar 5 indoor-speelparadijzen, waar ze zich droog en warm eindeloos kunnen vermaken:

  • Jelly-Beans Spielpark in Salzbergen, nét voorbij Enschede en Bad Bentheim. Met knotsgek reuzendoolhof. Je gratis laten schminken bij Tiger & Co, dat kan ook.
  • Officieel is Emsflower Europa’s grootste kweker van bloemen en groenten. Maar stiekem is het een attractiepark, pardon ‘Erlebnispark’ met speeltuinen, koffiehuis en weelderige tropenkassen.
  • Monkey’s Playland in Meppen maakt het wel heel aantrekkelijk om vroeg op te staan: riant ontbijtbuffet voor het hele gezin!
  • Stukje Wild West in Freren: Spieleland Western Joe. Probeer gerust de sleetjes van de rodelbaan of raak al klauterend verdwaald in de Kletterwelt.
  • Bij Familien-Hallenspielplatz Sternenland in Papenburg raak je ook als speelse volwassene niet uitgekeken: potje tafeltennissen of biljarten?

 

 

Grafschaft Bentheim

Een ontspannen dagje shoppen in winkelparadijs Nordhorn: oude straatjes én een gerieflijke overdekte shopping mall, de ‘Vechte Arkaden’. Geniet van warme wafels, koffie met taart en rond borreltijd een pittige warme Glühwein op het water! Allemaal in het decor van een historische textielstad, aan het mooie riviertje de Vechte, met smalle singelgrachten rond het centrum. Je waant je even in het ‘Venetië van het Noorden’ – als de tradities er niet zo typisch Duits knus waren!

 

 

Op 29 december bijvoorbeeld, vanaf 2 uur op de oude boerderij op het terrein van de Nordhorner dierentuin: tijd om ‘schoenzolen te bakken’. Nou ja, niet echt natuurlijk: Schoosollen zijn zoete wafels, ambachtelijk boven het open vuur bereid!
schuhsohlenbacken-franz-frieling

‘Vechteboote’ zijn de Venetiaanse gondels van Nordhorn. Op twee dagen per jaar is een rondvaart nóg iets leuker: de dinsdagen 22 en 29 december. Het is 5 uur in de middag. Zin in een heerlijk glas kruidige ‘Punsch’ voor onderweg? Voor kinderen is er alcoholvrije kinderputsch.

Münsterland

Nederland het land van schaatsen, rode wangen en dikke ijspret? In de heuvels rond Münster maken ze er pas écht een sprookjesachtig winterfestijn van.

Verreweg het bekendste spektakelstuk heet ‘Ibbenbüren on Ice’. Het toch al zo mooie plattelandsstadje tussen Münster en Osnabrück haalt onder het motto ‘IJs = Hot’ alles uit de kast om het de 40.000 bezoekers naar de zin te maken. Nog tot 10 januari een hele belevenis, op de Neumarkt, het plein voor het Raadhuis. Absoluut hoogtepunt: de officieuze wereldkampioenschappen ‘Eisstockschiessen’ voor 600 teams – een soort curling maar dan met dikke houten knuppels. Een geliefd, stokoud behendigheidsspel uit de Alpenlanden, dat vooral serieus genomen moet worden! Verder: barretjes, eettentjes, muziekkapellen, schaatsen te huur!

Meer goede ijsbanen tot begin januari:

  • Eisbahn Beckum, maar liefst 300 m2 betoverende, hartverwarmende sfeer in de binnenstad.
  • Hartje Münster: Winterzeit am Germania Campus, zwierig schaatsen op het meertje Zaubersee. Of alleen even flaneren op het (muziek)festivalterrein.
  • De ‘Dülmener Winter’ duurt 40 dagen, tot 10 januari. Hier ook vermakelijke wintersporten als ‘ijsvoetbal’.
  • Nog eentje dan: Eis-pret in Oelde. Iedere vrijdag om 3 uur ‘Disco-on-Ice’ op de 500 m2 grote kunstijsbaan.

Osnabrücker Land

Nog steeds niet in kerststemming? Bezoek dan in de kerstvakantie de originele tentoonstelling in het Diözesanmuseum in Osnabrück: kersttaferelen door de ogen van amateurkunstenaars en andere creatieven: Krippe Kreativ. Alles was geoorloofd bij het maken van de mooiste kerststal: lucifers, bierblikjes, spijkers, wasknijpers, oude kranten, ja zelfs roestige fietsonderdelen!

 

ZIE OOK: Ontdek Duitsland

 

Kijk, zo leggen ze in Westfalen al sinds 1969 een perfecte brug tussen devote religie en nostalgische huiselijkheid!

Donkere tijden? Niet in kuuroord Bad Rothenfelde. Het tweejaarlijkse Lichtfestival ‘Lichtsicht’ is inmiddels een begrip tot ver over de grens. Kunstzinnige projecties op de befaamde, bijna 1 kilometer lange ‘Gradierwerken’ van takken, waar normaal heilzame zouten en mineralen op worden verneveld. Nog tot 7 februari.

Het equivalent in Osnabrück heet Lichte Momente: droombeelden, fotocollages, sprankelende lichteffecten. Nog tot 10 januari te bewonderen in het schilderachtige Heger-Tor-Viertel.

Kijk voor meer uitstapjes tijdens de kerstvakantie op: www.geheimoverdegrens.nl

Comments are closed.