16 tips voor Groot Groot-Brittannië in 2016

De kalender van 2016 staat zo boordevol evenementen en vieringen, dat Groot-Brittannië volgend jaar vast en zeker boven aan het lijstje met favoriete vakantiebestemmingen zal staan! Hier hebben we 16 tips op een rijtje gezet komend jaar in de gaten te houden!
Groot-Brittannië

1. 400e sterfjaar van Shakespeare

Om te herdenken dat William Shakespeare 400 jaar geleden stierf, wordt er in het Engeland van Shakespeare in 2016 een hele reeks nieuwe tentoonstellingen en evenementen in Stratford-upon-Avon georganiseerd. Het eerbetoon aan de nalatenschap van de beroemdste toneelschrijver ter wereld neemt veel verschillende vormen aan. Bijvoorbeeld: een nieuw theaterprogramma bij de Royal Shakespeare Company (RSC); de uitgebreide reconstructie van New Place, het niet meer bestaande laatste woonhuis van Shakespeare; en het schoollokaal van Shakespeare in de King Edward VI School, dat voor het eerst voor het publiek wordt geopend. Bij de Royal Shakespeare Company wordt bovendien een nieuwe tentoonstelling geopend over het werk van de regisseurs, schrijvers, acteurs, ontwerpers en creatieve theatermakers die de RSC in zijn 130-jarige geschiedenis hebben vormgegeven. www.shakespeares-england.co.uk

2. 300e geboortejaar van ‘Capability’ Brown

Toen de aristocraten van de 18e eeuw hun landhuizen lieten bouwen, was er maar één persoon waaraan zij het ontwerp van hun tuinen wilden toevertrouwen: Lancelot ‘Capability’ Brown. Hij kreeg de bijnaam “Capability” (in het Nederlands ‘mogelijkheid’) doordat hij de eigenaren van landhuizen vertelde dat hun landgoederen zulke fantastische mogelijkheden hadden. Vervolgens wist hij een landschap te ontwerpen dat er natuurlijk uitzag, maar dat eigenlijk perfecter was dan de natuur zelf. Zo ontwierp hij meer dan 170 tuinen in Groot-Brittannië, waarvan de meeste ook nu nog te zien en te bewonderen zijn. Het zijn idyllische plekken om te ontspannen, te genieten van de natuur en te picknicken, net zoals Brown ze bedoeld had voor de oorspronkelijke eigenaren.

 

 

Een van zijn beroemdste projecten was Chatsworth House in Derbyshire, Midden-Engeland, maar ook Blenheim Palace in Oxfordshire, nabij Londen. Sommige van zijn tuinen behoren tegenwoordig bij luxe hotels, zoals Bowood in Wiltshire en Luton Hoo in Bedfordshire.

3. 200e geboortejaar van Charlotte Brontë

The Brontë Society organiseert komend jaar diverse festiviteiten rond het 200e geboortejaar van Charlotte Brontë. Meer informatie daarover volgt gedurende het jaar. Het Brontë Parsonage Museum in Haworth, Yorkshire, Noord-Engeland, was het woonhuis van de familie Brontë. Nu is het de locatie van een boeiend programma voor moderne kunst waarmee vooraanstaande kunstenaars en schrijvers een hulde brengen aan de creatieve nalatenschap van de gezusters Brontë.

In 2016 wordt ook de film The Brontës uitgebracht, waarin het verhaal wordt verteld van de beroemde gezusters Brontë. Meer details over de acteurs en -actrices in deze film worden bekendgemaakt op 21 april 2016, de 200e geboortedag van Charlotte Brontë. www.bronte.org.uk

4. 150e geboortejaar van Beatrix Potter

Helen Beatrix Potter, die in 1866 in Londen werd geboren, is het meest bekend geworden door haar fantasievolle kinderboeken, zoals Het verhaal van Pieter Konijn. Beatrix werd ertoe geïnspireerd door de beeldschone natuur en vele dieren van het Lake District in Cumbria, Noordwest-Engeland. Fans van haar fascinerende verhalen zullen zich uitstekend vermaken bij de World of Beatrix Potter in Bowness-on-Windermere, 90 minuten rijden van Manchester. U kunt ook een bezoek brengen aan haar 17e-eeuwse boerderij Hill Top, vlakbij Sawrey in Cumbria, waarin de tijd heeft stilgestaan en haar leven en werk verstrengeld zijn. www.visitcumbria.com/beatrix-potter

5. 100e geboortejaar van Roald Dahl

Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren. Hij wist de fantasie van kinderen over de hele wereld te vangen met zijn verhalen, zoals De reuzenperzik, Matilda, De heksen, De fantastische Meneer Vos, De Griezels en De GVR. In 2016 komt een nieuwe film De GVR (geregisseerd door Steven Spielberg) ook in de bioscoop, met in de hoofdrollen Mark Rylance als de Grote Vriendelijke Reus, en Penelope Wilton als de koningin van Engeland. Bij het Roald Dahl Museum and Story Centre in Buckinghamshire, Zuidoost-Engeland kunt u meer te weten komen over de schrijver. Of u kunt de geboorteplek van Roald Dahl bezoeken in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De hele stad zal in het teken staan van een uniek feest ter ere van alle vreemde, wonderbaarlijke, eigenwijze en surrealistische dingen in die geliefde wereld van Roald Dahl. In september 2016 wordt “City of Unexpected” georganiseerd door het National Theatre Wales en het Wales Millennium Centre, waarbij u Cardiff zult zien zoals alleen Roald Dahl in zijn fantasie gedaan zou hebben. Heel 2016 komt er op allerlei locaties in Wales ook een programma met 100 Roald Dahl-evenementen. Sommige daarvan zullen onderdeel vormen van de bestaande evenementen en festivals op de diverse locaties. www.visitwales.com/latest-news/2015/july/roalddahl100

6. 90e verjaardag van de koningin

Om de 90e verjaardag van koningin Elizabeth II te vieren wordt er in Windsor Castle een feest gehouden. Aan bod komen haar leven, liefde voor paarden, toewijding tot het Gemenebest, en betrokkenheid bij de marine, het leger en de luchtmacht. Gedurende 90 minuten zullen 500 paarden en meer dan 1000 deelnemers uit Groot-Brittannië en de rest van de wereld een speciale show voor de koningin geven. In het hele land vinden er ook talloze andere festiviteiten plaats.

7. Engeland: Year of the GREAT English Garden

Komend jaar wordt het Year of the GREAT English Garden (Jaar van de Engelse tuinen). Een uitgelezen moment om de schitterende tuinen van Engeland te bewonderen. Daarbij mag u de verbazingwekkende landschappen die ‘Capability’ Brown creëerde natuurlijk niet overslaan. www.visitengland.com

8. Wales: Year of Adventure

Wales heeft 2016 benoemd tot hun Year of Adventure (Jaar van avontuur). Een fantastisch jaar voor echte waaghalzen! Ga bijvoorbeeld coasteren op de rotsen aan de kust van het eiland Anglesey in Noordwest-Wales. En dan is er ook het nieuwe, spannende Surf Snowdonia, een openbare surflagune in Noord-Wales, waar ter plekke ook kampeerhutjes zijn om te overnachten. www.visitwales.com

9. Schotland: Year of Innovation, Architecture and Design

Schotland staat heel 2016 in het teken van het Year of Innovation, Architecture and Design (Jaar van innovatie, architectuur en ontwerp). Daarmee wordt een eerbetoon gebracht aan de rijkdom van het geliefde erfgoed en de cultuur van Schotland op dit gebied, maar ook de moderne tijd komt aan bod. Het programma beslaat het hele jaar en loopt van textiel tot technologie en van architectuur tot mode en design.

10. Noord-Ierland: Year of Food and Drink

In 2016 wordt de gastronomie van Noord-Ierland gevierd met het Year of Food and Drink (Jaar van eten en drinken), waarbij de tradities en producten van de verschillende regio’s in de schijnwerpers komen te staan. Er komt een heel jaar vol eet- en drinkplezier, in januari te beginnen met de belangrijkste maaltijd van de dag, het ontbijt. Verder komen de bierbrouwerijen en distilleerderijen uitgebreid aan bod. Ook belicht Noord-Ierland wat de zee, rivieren en meren te bieden hebben. Uiteindelijk leidt dat tot een hoogtepunt met het allerbeste eten & drinken op de kerstdagen. www.tourismni.com

11. Geweldige plannen van musea

National Museums of Scotland opent in 2016 tien nieuwe locaties. Met dit project, dat £14,1 miljoen kost, worden de internationaal belangrijke Schotse collecties op het gebied van wetenschap, technologie,kunst en design van de National Museums tentoongesteld. Er worden meer dan 3500 voorwerpen getoond en de ruimte voor deze tentoonstellingen wordt met ruim 40% uitgebreid. Driekwart van de voorwerpen is al generaties lang niet meer te zien geweest! www.nms.ac.uk

 

 

Tate St Ives, dat zo prachtig uitziet over Porthmeor Beach in Cornwall, Zuidwest-Engeland, ondergaat een uitgebreide herinrichting. Wanneer het project in 2016 voltooid is, zal de tentoonstellingsruimte verdubbeld zijn en kunnen bezoekers nog meer genieten van de kunstwerken. Het museum werd oorspronkelijk opgericht voor de nalatenschap van de moderne kunstenaars die medio de 20e eeuw in de stad woonden en werkten. www.tate.org.uk/visit/tate-st-ives

12. Vakanties op nieuwe filmlocaties

Tarzan

In 2016 verschijnt er een nieuwe Tarzan-film. Het verhaal heeft tot opnamen geleid op meerdere Britse locaties, zoals het Windsor Great Park (ongeveer een uur rijden van Londen), het door National Trust beheerde 18e-eeuwse landhuis Kedleston Hall, vlakbij de stad Derby in Noord-Engeland, en Dinorwig Quarry in Llanberis, Noord-Wales, een voormalige leisteengroeve, waar zich ook het National Slate Museum van Wales bevindt.

Alice Through the Looking Glass

In mei 2016 komt Disney met de film Alice Through the Looking Glass, een vervolg op Alice in Wonderland, beide gebaseerd op de oorspronkelijk door de Engelse auteur Lewis Carroll geschreven boeken. Men neemt aan dat het verhaal in Oxford is ontstaan, omdat Lewis Carroll daar het grootste gedeelte van zijn leven woonde. U kunt ook uw eigen Alice-avontuur in Noord-Wales beleven: download de app Follow the White Rabbit, en volg de digitale tocht in 3D door Llandudno, waar de echte Alice haar vakanties doorbracht.

Dad’s Army

Bridlington, aan de oostkust van Yorkshire heeft onlangs een transformatie ondergaan voor de opnames van een bioscoopversie van de zo populaire komedieserie Dad’s Army (in het Nederlands Daar Komen de Schutters). Het productieteam wist de Old Town om te toveren tot het fictionele Walmington-on-Sea in de jaren 1940. De acteurs Bill Nighy, Toby Jones, Sir Tom Courteney en Sir Michael Gambon voegen zich bij de ruim 300 figuranten in een St George’s Day Parade. De opnames zijn vorige maand gestart, en de acteurs zijn de laatste paar weken op diverse locaties aan de kust van Yorkshire gespot. De oorspronkelijke tv-serie liep van 1968 tot 1977 en was in Nederland via de VARA te zien. Visit Hull & East Yorkshire is van plan om er een speciale tocht voor bezoekers van te maken.

Swallows and Amazons

In 2016 zal een nieuwe filmversie van Swallows and Amazons naar het klassieke boek van Arthur Ransome verschijnen. Tot de hoofdrolspelers behoren Andrew Scott, Rafe Spall en Gwendoline Christie, en de opnames vonden plaats in het Lake District en Yorkshire.

13. Brighton i360, Brighton, Zuidoost-Engeland

In de zomer van 2016 opent i360, de hoogste uitkijktoren ter wereld aan het strand van Brighton. Boven krijgt u een weergaloos uitzicht van 42 km over de zuidkust van Engeland. De toren bij de historische West Pier van Brighton wordt de smalste hoge toren ter wereld met een beweegbare capsule, en krijgt bovendien ‘s werelds eerste verticale kabelbaan. Het uitzichtplatform van de i360’s komt op een hoogte van 138 m, en dat is 6 m hoger dan de top van London Eye! Wanneer de futuristische glazen capsule omhoog gaat, kunnen 200 bezoekers tegelijk genieten van een panoramisch uitzicht van 360 graden over de kuststreek. www.brightoni360.co.uk

14. Tate Modern

New Tate Modern is een gebouw van tien verdiepingen, dat verrijst achter de plek van de voormalige energiecentrale waar Tate Modern is gevestigd. De toevoeging van New Tate Modern wordt op 17 juni 2016 geopend met extra zalen voor nieuwe kunst, educatie en creativiteit plus een aantal nieuwe ontmoetingsruimtes. Er komen uitgebreide mogelijkheden voor bezoekers om zich actiever in kunst te verdiepen en te ontspannen. www.tate.org.uk

15. Een jaar vol nieuwe, spannende theaterstukken

De soulklanken van Motown, een populaire Disney-klassieker en diverse detectives komen in 2016 allemaal in de Britse theaters. We kijken uit naar een heel jaar vol leuk amusement.

Volgend jaar zomer verwacht het Londense West End Disney’s nieuwe musical Aladdin, die een Tony® Award in de wacht heeft gesleept. De musical gaat op 9 juni in première in het Prince Edward Theatre, terwijl er vanaf 27 mei voorvertoningen zijn. Broadway-acteur Trevor Dion Nicholas maakt zijn Londense toneeldebuut als de djinn.

Op 22 maart komt Motown The Musical in het Shaftesbury Theatre in Londen. Met een lening van zijn familie van slechts $800 wist Berry Gordy, oprichter van het platenlabel Motown Records, het van vedergewicht boxer tot zwaargewicht muziekmagnaat te schoppen. Hij ontdekte en startte de carrière van talloze sterren, zoals Diana Ross and The Supremes, Michael Jackson and The Jackson 5, Stevie Wonder, Smokey Robinson and The Miracles, Marvin Gaye, en nog vele anderen. In Motown The Musical wordt het verhaal verteld van het legendarische platenlabel dat zo’n grote stempel op de geschiedenis van de muziek drukte en de klanken voor een hele generatie bepaalde.

En voor de allereerste keer gaat het toneelstuk The Mouse Trap van Agatha Christie op tournee door Groot-Brittannië. Op de vele locaties krijgen zowel de bewoners als bezoekers de kans om deze wereldberoemde detective op het toneel te zien. Het is uiteraard een spannend verhaal, waarbij de moordenaar pas aan het eind zal worden onthuld.

16. Britse sterren vieren hun muzikale mijlpalen

De Britse koninginnen van de pop de Spice Girls vieren in 2016 hun 20-jarig bestaan, terwijl de meidengroepen Bananarama en Little Mix ook belangrijke verjaardagen te vieren hebben. Evenals diverse andere Britse muzikale legenden: Tom Jones, Van Morrison, The Beatles, The Rolling Stones, Donovan, The Kinks, Lulu, The Who en Englebert Humperdinck. En u kunt meefeesten door belangrijke locaties in Groot-Brittannië te bezoeken die verband houden met deze giganten! Bijvoorbeeld het St Pancras Renaissance London Hotel, waar de videoclip van Wannabe van de Spice Girls werd opgenomen; de Londense Denmark Street, die beroemd is geworden als de Londense “Tin Pan Alley” (een naam die geassocieerd wordt met muziekproducenten), waar ook de formatie van Bananarama ontstond; of het Rhondda Heritage Park in Zuid-Wales, vlakbij de plek waar Tom Jones opgroeide, die in 2016 al 50 jaar geleden zijn carrière als zanger begon. En dan zijn er in Manchester, Noordwest-Engeland ook nog een aantal verjaardagen op muziekgebied. Zo is het in 2016 bijvoorbeeld 50 jaar geleden dat Bob Dylan zijn beruchte concert gaf waarin iemand uit het publiek “Judas” naar hem schreeuwde. En het is 40 jaar na het markante optreden van de Sex Pistols, waarvan wordt gezegd dat het bands heeft voortgebracht zoals The Smiths en Joy Division. Het concert van Dylan en dat van de Sex Pistols vonden plaats in de voormalige Free Trade Hall, wat nu het Radisson Blu Edwardian Hotel is. In 2016 is het ook 25 jaar geleden dat Oasis voor het eerst optrad in nachtclub The Boardwalk.

Comments are closed.