Logeren op een matras van bubbels

We hebben het allemaal wel eens ervaren: troosteloze hotels met doodsaaie lobby’s, receptionisten die je naam al vergeten zijn wanneer je van de balie wegloopt, trappenhuizen met kapotgelopen vloerbedekking en oerlelijke stoffige slaapkamers met klemmende deuren, lekkende kranen, smoezelige badkamers, flinterdunne matrassen en bladderend verf.

De Franse Ardennen

De Franse Ardennen

Ben je komende winter op zoek naar een meer persoonlijk, idyllisch, landelijk en kleinschalig overnachtingsadres te midden van glooiende wijngaarden en landschappen, dan zijn de vele B&B’s in de regio Champagne-Ardennen een aanrader. De streek grossiert in tientallen knusse adresjes waar kleinere champagneproducenten, naast het verbouwen van wijngaarden, tevens sfeervolle bed & breakfast accommodaties runnen. Gastvrij ontvangst, persoonlijke aandacht, sfeervolle kamers, champagneproeverijen en weergaloos uitzicht op wijngaarden zijn de voornaamste ingrediënten van een verwenweekend in deze streek. Kan men meteen betaalbare flessen champagne meenemen voor de feestdagen.

Champagne ‘Voirin-Jumel’ in Cramant

Cramant is een gemeente in het departement Marne en een van de slechts zes dorpen waar ze blanc de blanc grand cru maken. Wijnhuis ‘Voirin-Jumel’ wordt gerund door de vierde generatie van de familie en de vier B&B kamers en de gîte bieden een prachtig uitzicht op de omringende wijnvelden. Gasten krijgen een rondleiding door de kelders en er zijn verschillende proeverijen waaronder de bijzondere Cuvée 555.

 

ZIE OOK: Elfendorp toont mysterieuze legenden van de Franse Ardennen

 

‘La Chevalée’ in Hautvillers

Het pittoreske dorp Hautvillers is eigenlijk een verplicht nummer voor iedere champagneliefhebber. Het wordt wel beschouwd als de geboortegrond van de champagne. De monnik Dom Pérignon werkte hier aan de godendrank en zijn laatste rustplaats is te zien in de abdij. Wandel door de smalle straten en let vooral op de vele smeedijzeren uithangborden boven deuren van huizen: ze geven het beroep van voormalige bewoners aan. Wanneer je de afbeelding van een koe ziet, ben je aangekomen bij ‘La Chevalée’ , voorheen een boerderij maar nu een B&B met drie prachtige suites: ‘Rocinante’, ‘Bucephalus’ en ‘Embelle’. Gastvrouw Cécile Fedyk laat je proeven van de Brut Reserve en de Brut Rose. Wil je kiezen uit 150 champagnelabels, loop dan naar de champagnebar annex winkel ‘Au 36’ – het ligt aan nummer 36 aan de Rue Dom Pérignon.

 

 

‘La Loge Vigneronne’ in Changy

In het hart van de champagnestreek ligt het dorpje Changy waar Jean-Phillipe Menu-Jacquier en zijn vrouw Corinne niet alleen wijn verbouwen, maar ook het ‘Maison d‘Hôte La Loge Vigneronne’ runnen. De drie stijlvolle en ruime kamers kunnen het best worden vergeleken met een knus appartement en bieden ieder plek voor twee personen. Wie na de winter nog eens terug wilt komen, kan heerlijk toeven aan het zwembad of met Jean-Philippe mee de wijngaarden in gaan. Rust is hier vrijwel een garantie, want Changy telt maar 115 inwoners.

‘Maison des Vignes de Verzenay’ in Verzenay

Op zo’n 17 km ten zuidoosten van Reims ligt het mooie plaatsje Verzenay dat omgeven is door wijngaarden. In he dorp runnen Emmanuel en Marjolaine Pathois de zeer charmante gîte ‘Maison des Vignes de Verzenay’ met 3 stijlvolle kamers. Manlief neemt je mee op sleeptouw door de kelders, waar hij je met verve informeert over het reilen en zeilen van een kleine champagneproducent en Marjolaine kookt de sterren van de hemel.

Comments are closed.