Noorderlicht spotten in Spitsbergen

Svalbard, hier beter bekend als Spitsbergen, is de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld en biedt daarom de beste garanties voor aurorajagers. De beste periode om het poollicht van je bucketlist te schrappen is tussen eind oktober en eind februari. Nu dus!

Het noorderlicht in Spitsbergen

Het noorderlicht in Spitsbergen

Bij wie staat het noorderlicht spotten niet op de bucket list? En terecht: het natuurfenomeen levert een onwaarschijnlijk schouwspel op en is maar op enkele plaatsen ter wereld goed zichtbaar. De beste kans om het noorderlicht te spotten heb je in Spitsbergen, de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Spitsbergen – officieel Svalbard genaamd – bevindt zich op amper 1200 km van de Noordpool en is daardoor al bij het kleinste beetje geomagnetische activiteit getuige van het noorderlicht. Dat is anders dan op het Europese vasteland, waar er een stuk meer geomagnetische activiteit moet zijn om het luchtspektakel te kunnen zien. In Spitsbergen kan men zelfs overdag van het noorderlicht genieten, wat al helemaal uniek is en zeker in combinatie met deze drie activiteiten:

 

ZIE OOK: Extreme zomervakantie in de noordelijkste bestemming ter wereld

 

Sneeuwmobiel safari

De meeste activiteiten starten vanuit de hoofdstad Longyearbyen. Deze stad kan je het makkelijkst doorkruisen met een sneeuwmobiel. Ook in de natuurlijke gebieden rondom de stad is dat de meest efficiënte manier om je te verplaatsen – er zijn op het eiland ook maar weinig officiële wegen. Ook bezoekers kunnen hun kans wagen op het avontuurlijk vervoersmiddel. Svalbard Booking organiseert dagelijks sneeuwmobiel safari’s, waarbij je naast de prachtige landschappen een grote kans hebt om rendieren, vossen en ijsberen te spotten. De ervaren gidsen leiden je naar afgelegen plaatsen waar je in alle rust het noorderlicht kunt spotten. Échte waaghalzen kunnen er ook zonder gids op uit trekken en een privé sneeuwmobiel huren. Dat is niet zonder risico – je moet namelijk altijd voorbereid zijn op ijsberen.

Huskytocht

Iets minder G-krachten, maar daarom niet minder leuk: de unieke huskysafari’s op Spitsbergen. Samen met vrienden of familie kun je je voor enkele uren op een slede plaatsen, voortgetrokken door een horde uitgelaten husky’s. De honden en gidsen van Green Dog Svalbard of Svalbard Husky leiden je vier uur lang rond door de prachtige landschappen van de eilandengroep, verlicht door het prachtige noorderlicht. Een betoverende beleving! Tijdens de rit passeer je naast het luchtspektakel ook heel wat gletsjers, bevroren fjorden en wie weet zelfs ijsberen.

 

 

IJsgrotten verkennen

In Spitsbergen kun je door de extreme kou ’s winters spectaculaire ondergrondse ijssculpturen bezoeken. Zo’n 30 meter diep vind je er onaangetaste ijsgrotten terug die er elk jaar anders uitzien, doordat ze in de zomermaanden weer smelten en andere vormen aannemen. De gidsen van Svalbard Wildlife Expeditions wandelen anderhalf uur met je mee richting de ijsgrotten, waar je met helm en extra licht op zak dit uitzonderlijke natuurspektakel kunt aanschouwen. Wees voorbereid op het nodige avontuur, want onderweg zal je soms tussen, onder of boven het ijs moeten kruipen.

Comments are closed.