Nederlander boekt 81% via internet, reist vaker en luxer

Vooruitlopend op haar jaarlijks grootschalig onderzoek over de vakantie intentie van Nederlanders in december, verwacht NBTC-NIPO Research dat voor 2016 weer een kleine stijging van het aantal vakanties is te voorzien. Dit is een positieve ontwikkeling na de daling in 2013-2014 en verwachte stabilisatie van het aantal vakanties van Nederlanders in 2015. Dit zei NBTC-NIPO Research vandaag tijdens een presentatie van trends en verwachtingen in de toeristische sector op de Travel PRESSentation in de Jaarbeurs in Utrecht. Totaal gaf Nederland in 2014 bijna 15,5 miljard euro uit aan vakanties. Eén van de meest opvallende ontwikkelingen in de afgelopen jaren is de prominente rol van internet in de vakantieboekingen: bij 81% van alle vakanties wordt deze via internet (website of e-mail) geboekt.

Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie

De positie van het internet als boekingskanaal is snel gegroeid en is vooral zichtbaar in reserveringen voor hotels en vliegtickets. In vier jaar is dit bijna 10% gestegen. In 2014/2015 is er vooral een groter aandeel van boekingen via laptop en tablet. Daarnaast worden steeds meer reserveringen nog tijdens de reis gemaakt. Op dit moment worden van bijna 2 miljoen vakanties nà vertrek delen van de reis geboekt, zoals hotelovernachtingen.

 

ZIE OOK: 1,4 miljoen Nederlanders op herfstvakantie

 

Opkomst samengestelde vakantie

Een andere ontwikkeling is de opkomst van de samengestelde vakantie, waarbij vervoer en accommodaties los van elkaar zijn geboekt. In 11 jaar is dit aantal vrijwel verdrievoudigd tot bijna drie miljoen. Dit betreft met name buitenlandse hotelvakanties per vliegtuig die relatief kort voor vertrek worden geregeld.

 

 

Vakantietrends: vaker en luxer

Het NBTC-NIPO constateert een aantal trends in vakanties over de afgelopen 10 jaar. Dit zijn:

  • Er wordt steeds meer waarde gehecht aan een vakantie
  • Nederlanders maken steeds meer buitenlandse vakanties (17,9 miljoen in 2014)
  • Nederlanders gaan vaker kort op vakantie door het jaar heen (13 miljoen 2-4 dagen in 2014)
  • Vakanties worden steeds luxer (opkomst all-inclusive hotels)

De gedachte dat binnenlandse vakanties vooral door mensen met een beperkt budget worden geboekt, blijkt niet terecht. In eigen land worden met name veel korte reizen (2-4 dagen) gemaakt, dit zijn vaak extra vakanties.

Wintersport is stabiel rond 1 miljoen

Jaarlijks gaan circa 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Dit blijkt een stabiele groep. Schommelingen in de aantallen worden vooral veroorzaakt door de actuele sneeuwsituatie in bestemmingen dichtbij huis, zoals Duitsland en de Ardennen. Uit de cijfers blijkt dat wintersport voor alle leeftijden is, de gemiddelde leeftijd is 37 jaar. Op dit moment is 22% van de wintersporters 55 jaar of ouder en 24% jonger dan 18 jaar. De waardering voor de wintersportbestemmingen is hoog, gemiddeld scoren de wintersportlanden Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland bijna een 8,5.

Comments are closed.