Historische steden Nedersaksen pakken uit met kerst

De prachtige authentieke kerstmarkten in de_9 steden Nedersaksen zijn deze winter beslist een uitstapje waard. De sfeervol verlichte straten in middeleeuwse sfeer, met idyllische vakwerkhuizen, gotische gevels en barokke façades, maken het kerstshoppen bij de buren tot een unieke ervaring. De steden zijn stuk voor stuk pareltjes, met diverse bezienswaardigheden.
kerstmarkt-braunschweig

Braunschweig

De kerstmarkt is hier in de omgeving rondom de Dom te vinden. Op de historische Burgplatz met de verlichte slotgracht drijven verankerde vlotten, die voor groepen exclusief te boeken zijn. Er worden originele stadswandelingen georganiseerd. De Braunschweiger Mumme, een speciaal maltbrouwsel dat ook verkrijgbaar is als bier, moet men eens geprobeerd hebben. Leuk voor kinderen zijn de levende kerststal en de gratis attracties.

Celle

In deze 700 jaar oude stad is de kerstmarkt gesitueerd in een adembenemend decor: het grootste aantal vakwerkhuizen van Europa bij elkaar. Er zijn pratende lantaarns, die ook een bijzonder lichtschouwspel opvoeren. En in het Kunstmuseum, dat 24 uur per dag open is, is een expositie over lichtkunst te bezichtigen. In het Kasteel van Celle worden rondleidingen gegeven en theaterstukken opgevoerd.

Göttingen

In universiteitsstad Göttingen bevindt de kerstmarkt zich rondom de fontein met het ‘Gänseliesel’ (de ganzenhoedster), oftewel het meest gekuste meisje ter wereld. Het Göttinger Glühbier en de worstspecialiteiten zijn zeker het proberen waard. Bijzonder in Göttingen is de mogelijkheid de kelders van de stad te bezoeken.

Der Gˆttinger Weihnachtsmarkt im Dezember 2010 Foto: Christoph Mischke

Der Göttinger Weihnachtsmarkt Foto: Christoph Mischke

Goslar

Zowel de historische binnenstad als de Rammelsbergmijnen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De oude mijnen vormen nu het decor voor een bijzondere ondergrondse kerstmarkt. De oude stad is omgetoverd tot een kerstbos in een winterse sfeer, compleet met dennengeur. Van bovenop de Marktkirche kan men dit idyllische plaatje bewonderen. Voor kinderen is er een ijsbaan en een kinderboerderij.

Goslar kerstmarkt

Hameln

Rondstruinend over de sprookjesachtige kerstmarkt in het historische centrum, met schitterende gerenoveerde vakwerkhuizen op de achtergrond, kan men zomaar de beroemde rattenvanger van Hameln tegenkomen. Ook het Museum Hameln is natuurlijk gewijd aan deze legendarische figuur. Als alle kerstinkopen zijn gedaan, kan men tot rust komen bij een kerstconcert in de Marktkirche St. Nicolai of de Münster St. Bonifatius, of bij een adventsrondvaart op de rivier de Weser.

Hannover

In de oude stad van Hannover kan men langs maar liefst 170 kraampjes slenteren. Er is een historisch kerstdorp, kraampjes met kunstnijverheid en het ‘Wunschbrunnen-Wald’, waar men een wens kan doen. Ook zijn er kerstmarkten bij het Centraal Station, in de winkelstraat de Lister Meile – een van de grootste voetgangersgebieden van Duitsland – en een heus Fins kerstdorp op de Ballhofplatz. Bij de Winter-zoo en het Wintervariété in de ‘Herrenhäuser Gärten’ zal jong en oud zich kunnen vermaken.

Hildesheim

Het hart van de kerstmarkt bevindt zich op een van de mooiste Marktplätze van Duitsland. De twee feestelijk verlichte kerken St. Michaelis en de Dom zijn UNESCO-Werelderfgoed. De Dom herbergt ook een museum. Van bovenop de toren van de St-Andreaskerk heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Op zondag 27 december zijn alle winkels open en vindt er een groots vuurwerkspektakel plaats.

Hildesheim, Marktplatz, Weihnachtsmarkt © Leif Obornik

Hildesheim, Marktplatz, Weihnachtsmarkt
© Leif Obornik

Lüneburg

In de zoutstad Lüneburg zijn de bijzondere gotische bakstenen gevels, typisch voor de Hanzesteden, feestelijk verlicht. Kerstmarkten zijn er voor het stadhuis en voor de St. Johanniskerk. Bijzonder is ook de historische ‘Christmarkt’ in het oude centrum, op 5 en 6 december, waar de bezoeker zich in de middeleeuwen waant. En de kleinste kerstmarkt van Duitsland is in Café News te vinden.

Wolfenbüttel

Maar weinig kerstmarkten kennen zo’n lange traditie: in 2015 bestaat die van Wolfenbüttel 430 jaar! Kinderen krijgen niet genoeg van de 21 prachtig versierde en verlichte sprookjeshuisjes. Wie cultuur wil opsnuiven kan bijvoorbeeld terecht in de Herzog August Bibliothek met het Lessinghuis. In de stad van Jägermeister wordt de glühwein natuurlijk verrijkt met deze kruidenlikeur.

Extra tip: Autostadt in Wolfsburg

In het attractiepark Autostadt kan men een reis door de geschiedenis van de automobiel maken en op ontdekkingstocht gaan naar de toekomst van de mobiliteit. In december is het park in winterse sferen: er zijn ijsshows en een wintermarkt en ook hier hangt de geur van glühwein en versgebakken koekjes in de lucht.

 

 

Ontdek de kerstactiviteiten in de_9 steden Nedersaksen is te vinden op 9staedte.de/service-weihnachtsmaerkte-saison

Comments are closed.