Lachen maakt een goede eerste indruk

Meer dan de helft van de mensen denkt dat humor cruciaal is bij het maken van een goede eerste indruk tijdens een zakelijke bijeenkomst. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van Crowne Plaza® Hotels & Resorts.
marc-lammers

Opiniepeiling

In de opiniepeiling die vandaag werd gepubliceerd, vond 51% van de Nederlandse volwassenen humor bijna net zo belangrijk als een verzorgd uiterlijk (54%) en belangrijker dan intelligentie (34%), vertrouwen (21%) of een stevige handdruk (29%).

De resultaten van het onderzoek werden voorgelegd aan Marc Lammers, de innovatieve hockeycoach die tegenwoordig vaak door de zakenwereld gevraagd wordt als motiverende en inspirerende spreker. Hij zegt: “Crowne Plaza® Hotels & Resorts heeft een onderzoek laten uitvoeren om te weten te komen wat men denkt over hoe men een positieve eerste indruk achterlaat in het zakenleven. Wat men misschien niet zou verwachten, is dat ‘humor’ beter scoort dan vertrouwen of intelligentie.”

 

 

Lammers vervolgt: “Mensen die lachen maken meer endorfine aan. Dit zorgt voor meer energie. Zorg er ook voor dat er humor is. Er mag gelachen worden bij een eerste kennismaking. Toon energie en plezier.”

Social media

Nu sociale media een grotere rol spelen dan vroeger, geeft meer dan een derde aan dat een goed professioneel profiel heel belangrijk is bij het maken van een succesvolle eerste indruk.
Aan de andere kant zorgen een onverzorgd uiterlijk en het steeds maar aan de telefoon zijn voor een negatieve eerste indruk bij collega’s en klanten.

Voor de 1e communicatie met een nieuw contactpersoon scoort e-mailen iets hoger dan telefoneren. 79% van de ondervraagden verkiest deze methode boven de meer traditionele manier van communiceren (78%).
Drie kwart van de ondervraagden was het er mee eens dat een persoonlijke ontmoeting de beste manier is om succesvol zaken te doen. “In de topsport blijkt dat persoonlijke coaching veel meer waarde heeft dan schriftelijk of telefonisch contact. Spelers willen aandacht. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Communiceren via telefoon of e-mail is veel minder effectief en geeft geen voldoening en erkenning,” voegt Lammers toe.

Voorbereiding is belangrijk

Verrassend is ook dat voor het maken van een succesvolle eerste indruk een derde van de Nederlanders helemaal niets doet om zich voor te bereiden op de zakelijke bijeenkomst in kwestie. “Focus niet te veel op het resultaat, maar focus op de voorbereiding, uw eerste indruk, er verzorgd uitzien, kledingkeuze, uitstraling, humor, goede manieren, oogcontact, manier van communiceren, positiviteit en inlevingsvermogen. Daar hebt u 100% invloed op,” adviseert Marc Lammers.

Met deze statistieken in gedachten heeft Crowne Plaza® Hotels & Resorts samengewerkt met Marc Lammers om een aantal toptips voor het achterlaten van een positieve indruk te delen met zakenreizigers. Deze toptips zijn vanaf 7 september te vinden op de website van Crowne Plaza® Hotels & Resorts.

Tom Rowntree, IHG’s vicepresident voor het merk Crowne Plaza Europa zegt:

Onze gasten komen op de eerste plaats en wij kunnen zeggen dat een zakelijk verblijf voor onze gasten geslaagd verloopt. Omdat een goede eerste indruk maken zo belangrijk is, hebben wij aan de bekende hockey- coach en inspirerende spreker Marc Lammers gevraagd om een aantal tips te geven die helpen een positieve eerste indruk te maken en zakelijke interacties vergemakkelijken

Comments are closed.