Fietscultuur groeit in Europese steden

In Nederlandse steden is de fiets decennia lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld, maar ook in andere Europese steden is het rijwiel de laatste jaren bezig aan een flinke opmars. Niet alleen locals, maar ook bezoekers profiteren van deze ontwikkeling, want op de fiets voel je je al snel thuis en ontdek je de mooiste plekjes. Boekingssite Hotels.com selecteert Europese bestemmingen met een sterke of opkomende ‘urban biking culture’.

Fietsen in Amsterdam

Fietsen in Amsterdam

Fietsen geketend aan de grachten

Amsterdam is de Europese fietsstad bij uitstek: de stad huisvest meer rijwielen dan inwoners. Toeristen staan vaak versteld van de tientallen fietsen die aan Amsterdamse bruggen zijn geketend en fotograferen deze er dan ook lustig op los. Een ritje door het Vondelpark of onder het Rijksmuseum door is een prachtige ervaring. Overigens zijn niet alle locals blij mee met alle reizigers, die in de drukke Amsterdamse straten voorzichtig hun eerste rondje maken. Dit geldt overigens ook voor de andere Europese fietssteden.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden in Malmö

 

Fietssnelweg met pitstops

Kopenhagen doet er veel aan om de ‘ecometropool’ van de wereld te worden genoemd, waarbij de stalen ros een belangrijke rol speelt. Zo zijn er vijf keer zoveel fietsen als auto’s te vinden in de Deense hoofdstad. Verder beschikt Kopenhagen over 430 km aan fietspaden en heeft de stad zelfs een ‘fietssnelweg’ van vier meter breed met onderweg pitstops om lucht in zachte banden op te pompen. Met de fiets zijn ook de prachtige parken, bossen en stranden ten noorden en zuiden van de stad makkelijk bereikbaar.

 

 

Fietswalhalla

Frankrijk doet er ook alles aan om haar steden zo fietsvriendelijk mogelijk te maken: zo is Straatsburg met haar 530 km aan fietspaden een walhalla voor de fietsliefhebber. Daarbij hanteert de stad een heel makkelijk fietsverhuursysteem, waardoor je voor een langere periode op pad kunt met de fiets. De hoofdstad van de regio Elzas in Noord-Frankrijk staat namelijk vooral bekend om haar sfeervolle oude centrum. Een fietstochtje naar de Kathedraal van Straatsburg, Palais Rohan en Barrage Vauban is dan ook zeker de moeite waard.

Crossen langs het water

Niet de hoofdstad van Zweden, maar Malmö is de stad waar fietsers graag met hun tweewieler doorheen crossen. De stad, gelegen aan het water, is een prachtige plek om te verkennen op de fiets. De stad heeft echter de ambitie om steeds meer Zweedse burgers te verleiden om de fiets te nemen. Zo is er een grote fietsgelegenheid naast het station, maar wordt er de komende jaren ook flink geïnvesteerd in meer fietssnelwegen in de stad.

Fiets bezig aan opmars

Net als in de Zweedse stad is de fiets in Berlijn bezig aan een opmars onder de jonge en modieuze inwoners. Omdat juist de vele verschillende buurten en wijken van Berlijn de stad zo’n aantrekkelijke bestemming maken, is de fiets het transportmiddel bij uitstek. De lange en brede straten, die steeds vaker zijn voorzien van fietspaden, zijn gemakkelijk te navigeren voor bezoekers. Één van de mooiste fietsroutes loopt vanuit het hart van de stad via de rivier Spree naar het Treptower Park.

Stadse fietscultuur ook Zuid-Europees

Dat een stadse fietscultuur niet alleen is voorbehouden aan Noord-Europese steden, bewijst Sevilla. De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is dé fietsstad van Spanje. Een nieuw netwerk van 120 km fietspaden verleidt dagelijks 70.000 Sevillanos om de fiets te pakken. Bezoekers kunnen eenvoudig een fiets huren om bijzondere attracties te bezoeken zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla, Plaza de España of de Kathedraal of om een‘tapastour’ te maken langs de uitstekende restaurants. Op deze zonnige bestemming kan dat ook uitstekend in de winter.

Comments are closed.