Nog veel meer Rescue Heroes naar Aviodrome

Het lijstje ‘Rescue Heroes’ dat zich komend weekeinde meldt bij Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad was al imposant, maar wordt alsmaar langer. Het evenement met als thema redden en blussen – compleet met even uiteenlopende als bijzondere blus/reddingsvoer- en vliegtuigen, medewerking van politie, brandweer en ambulance én voor de allerkleinsten Brandweerman Sam, krijgt namelijk bezoek van nog eens drie extra bijzondere vliegtuigen.

De Spitfire

De Spitfire

Zo is de Beech 18 te zien waarvan er tot 1970 meer dan 9.000 exemplaren in diverse varianten zijn gebouwd. De Beech 18 deed in Nederland onder meer dienst bij de Koninklijke Luchtmacht en Marine Luchtvaartdienst. Van de eveneens aanwezige Noorduyn AT-16ND (Harvard) vlogen er vanaf 1935 in Nederland 220 stuks rond als opleidingsvliegtuig bij de Koninklijke Luchtmacht. Beide vliegtuigtypes werden tijdens operatie WANO (Watersnood) gedurende de eerste dagen na de Watersnoodramp uitvoerig ingezet voor reddingsverkenningsmissies en droppings van zwemvesten, rubberboten, binnenbanden, radioapparatuur en medicamenten boven het getroffen gebied.

 

ZIE OOK: Gratis hulp vakantiegangers met vliegangst bij Aviodrome

 

Inspecties

Ook de Cessna 152 PH-BWR is nieuw toegevoegd aan de lijst van bijzondere vliegtuigen die hun opwachting maken tijdens Rescue Heroes. Met dit vliegtuig voert de brandweer bij een vergroot risico inspecties uit boven de Nederlandse bossen om mogelijke branden in een vroeg stadium te ontdekken. Tijdens Rescue Heroes geven brandweermensen uitleg over dit werk. Daarnaast zijn de Catalina (vliegboot), Bell 47 (Mash-helikopter), Cessna O-2, Amerikaanse politieauto’s en motoren komend weekeinde – naast de reguliere collectie – te zien bij Aviodrome, evenals de Supermarine Spitfire welke alleen op zondag acte de présence geeft.

Ook de Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de ANWB verlenen hun medewerking aan dit spectaculaire evenement. De ANWB is tijdens Aviodrome Rescue Heroes aanwezig met de Lifeliner, oftewel de traumahelikopter. Ze vliegen al ruim 20 jaar in Nederland, staan 7 dagen per week en 24 uur per dag gereed en maken meer dan 4200 vluchten per jaar.

 

 

Workshops

Tijdens Aviodrome Rescue Heroes zijn er volop leuke activiteiten. Doe meer aan de workshop van de brandweer en/of de KNRM, laat je schminken, neem een kijkje in een echte ambulance, ga op de foto met de VW Amorak van de Marechaussee, ontmoet Brandweerman Sam en ga terug in de tijd met Living History groepen! Zij slaan hun kamp op bij Aviodrome. Doel van deze groepen is om de militaire geschiedenis in leven te houden door middel van het uitbeelden van eenheden uit de militaire historie. Interessant is ook de lezing over het Zerlegebetrieb door Peter van Kaathoven. De Zingende Kapsters zorgen voor de muzikale noot!

Kinderen doen natuurlijk mee aan de nieuwe piloten- en stewardessen speurtocht en halen daarbij hun brevet! Een rondleiding door het museum en over het buitenterrein behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Brandweerman Sam

Ook Brandweerman Sam komt dus op bezoek. Deze dappere brandweerman, bekend van Telekids, beleeft elke keer opnieuw spannende avonturen met z’n vrienden. Op 15 en 16 augustus ontmoet je hem in het echt op Aviodrome. Breng dus je fototoestel mee!

Comments are closed.