Volgorde SAIL-in parade bekend

Precies zien waar de schepen varen tijdens de SAIL-In parade? Dat kan via de website van SAIL. Daar is de volgorde met bijbehorend tijdschema te vinden. Per locatie en tijdstip is te zien welke schepen er voorbij varen. Zo kan iedereen volgen waar en hoe laat zijn/haar lievelingsschip voorbij komt. Ideaal bij het bepalen van een plek langs het Noordzeekanaal om de SAIL-In te beleven.

SAIL Amsterdam 2015

SAIL Amsterdam 2015

Op woensdag 19 augustus 2015 begint het schutten van de schepen in de sluizen van IJmuiden al vroeg. Vanaf 10.00 uur zullen de eerste schepen aan hun vaartocht beginnen. De Clipper Stad Amsterdam voert de parade traditiegetrouw aan. Naar verwachting varen de eerste schepen vanaf 14.00 uur Amsterdam binnen.

 

ZIE OOK: KPN verbindt Sail Amsterdam 2015

 

Rond dat tijdstip begint dan ook het saluut protocollair. Op de meer dan honderd jaar oude kop van de Sixhaven staan twee kanonnen opgesteld die de schepen op traditionele manier welkom heten. De twee kanonnen worden gebruikt om saluutschoten mee te lossen, terwijl de internationale bemanningen van de Tall Ships zich op het dek verzameld hebben. Na de schoten volgt de vlaggengroet. De Nederlandse vlag van de hoofdmast, die op de kop van de Sixhaven staat, gaat driekwart naar beneden. Het te verwelkomen schip volgt dit voorbeeld en laat ook de vlag zakken. Aansluitend wordt het volkslied van het land van herkomst van het betreffende schip ten gehore gebracht, de vlag van de hoofdmast wordt weer gehesen en ook het schip hijst zijn vlag terug naar de top.

 

 

Om ongeveer 16.45 uur komt het laatste schip van de parade aan in Amsterdam, waar zeker tot het begin van de avond nodig is om alle schepen op de juiste plek aan de kades afgemeerd te krijgen. De Oranjehaven (IJhaven) is tussen 14.00 uur en 18.00 uur gesloten zodat de schepen veilig kunnen aanleggen.

Comments are closed.