Kies de juiste zorgverzekering voor een onbezorgde vakantie

Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk ongestoord van deze heerlijke tijd genieten. Toch is het mogelijk dat je in een lastige situatie terecht komt. Juist daarom is het belangrijk om te weten dat je in het buitenland niet hetzelfde verzekerd bent als in Nederland.
Ontspannen op vakantie met een goede zorgverzekering

Hoe dit is geregeld, is per land verschillend. Je bent nog steeds verzekerd, maar de medische zorg die je kunt krijgen en de vergoeding daarvan hangt af van het land waar je op vakantie bent. Soms dekt jouw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Door vooraf goed de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar door te lezen, kun je zorgeloos op vakantie gaan. In dit artikel een aantal praktische tips die jouw vakantie iets aangenamer maken.

Bewijs van verzekering

Wanneer je op vakantie gaat in het buitenland, moet een arts, ziekenhuis of welke zorgverlener dan ook kunnen zien dat je in Nederland verzekerd bent. Als je dit niet kunt bewijzen, bijvoorbeeld aan de hand van een pasje, levert dit extra administratief werk op. En daarmee ook een hoop tijd. Je doet er daarom slim aan om voordat je op vakantie gaat, een Europese zorgpas aan te vragen.

Deze zorgpas wordt ook herkend in het buitenland en heet de European Health Insurance Card (EHIC) genoemd. De EHIC zorgt er voor dat je in het buitenland medische hulp kunt krijgen die in het basispakket hoort wanneer je in het buitenland verblijft. Dit geldt overigens alleen als je op vakantie bent of voor werk in het buitenland verblijft. Ga je naar het buitenland voor een medische ingreep? Dan geeft de EHIC pas geen dekking.

Op de pas staat ook een handig nummer voor noodgevallen in het buitenland. De pas is geldig in de Europese Unie en Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Zwitserland. De pas is 3 jaar geldig.

De kosten

De prijzen en vergoedingen zijn per land verschillend. Het kan daarom voorkomen dat jouw zorgverzekering niet alle kosten dekt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen voor de hoogte van de zorg zoals die in Nederland zou zijn. Komen er in het buitenland extra kosten bij? Dan moet je deze kosten zelf betalen.

Extra verzekering

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en je extra verzekeren tegen hoge kosten? Dan kun je een reisverzekering afsluiten. Met een reisverzekering ben je niet alleen verzekerd voor zorg in het buitenland maar ook tegen diefstal en schade. Een reisverzekering is daarom zeker een aanrader. Zeker als je een verre reis gaat maken is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Jij wilt toch ook zorgeloos op vakantie?

Comments are closed.