Meer buitenlandse toeristen deze zomer

Deze zomer zullen naar verwachting 3,2 miljoen buitenlandse toeristen hun zomervakantie doorbrengen in Nederland, aldus NBTC Holland Marketing. Dat zijn er zo’n 100.000 meer dan vorig jaar (+4%). Daarnaast brengen circa 4,5 miljoen Nederlanders een korte of lange zomervakantie in eigen land door. Dit is ongeveer gelijk aan vorig jaar. In totaal besteden de buitenlandse bezoekers en de vakantiegangers in eigen land samen ruim 3 miljard euro tijdens de zomermaanden juli en augustus.
FEEST in Nederland

Groeit uit buurlanden

De groei van het aantal buitenlandse bezoekers komt met name uit de buurlanden Duitsland en België. In de zomer komt een derde van alle buitenlandse verblijfstoeristen uit Duitsland en zo’n 15% uit België. Daarnaast komen de toeristen met name uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Traditiegetrouw is de Nederlandse kust populair, maar ook brengen internationale toeristen graag hun zomervakantie door in de Nederlandse steden en het ‘groene Nederland’. In totaal besteden de internationale bezoekers ruim 2 miljard euro aan hun reis naar en verblijf in Nederland tijdens de zomer.

 

ZIE OOK:

 

Nederlanders ondernemen in totaal bijna 10 miljoen binnen- en buitenlandse zomervakanties. 45% van alle vakanties wordt in eigen land ondernomen (4,5 miljoen). Dit betekent een stabilisatie ten opzicht van vorig jaar. Het merendeel van deze vakanties wordt doorgebracht op bungalowparken en campings. De binnenlandse zomervakanties leveren de Nederlandse economie ruim 900 miljoen euro op.

 

 

De geluiden uit de sector zijn positief voor de zomer. Opvallend is dat er dit jaar meer vroegboekingen zijn. Redenen hiervoor zijn de relatief goede zomers van de afgelopen jaren en de toenemende drukte. Gasten nemen het zekere voor het onzekere en boeken hun favoriete plekje eerder dan voorgaande jaren. Daarnaast worden er ook lastminuteboekingen verwacht, zeker als het goede weer aanhoudt. Dan kan met name de kampeerbranche profiteren als er lastminute met de tent of caravan op uit wordt getrokken.

Spreiding zomervakantie

De zomervakantie vindt dit jaar, evenals andere jaren, gespreid plaats in Nederland. Regio Noord heeft als eerste zomervakantie van 4 juli tot en met 16 augustus. De zomervakantie in regio Midden begint een week later; van 11 juli tot en met 23 augustus. De regio Zuid heeft zomervakantie van 18 juli tot en met 30 augustus. In Duitsland begint de vakantie voor de grootste regio Noordrijn-Westfalen 29 juni en duurt tot 11 augustus. In België is de zomervakantie van 1 juli tot 31 augustus. Door de verdeling in Nederland (Midden een week eerder en Zuiden een week later) en de mix van vakanties in Duitsland en België zien we ten opzichte van vorig jaar een verschuiving van drukte naar de maand juli.

Comments are closed.