Nederlandse vakantieganger hamstert voor autoreis

Zes miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer met de auto op vakantie. En dit doen ze zeer goed voorbereid, zo blijkt uit onderzoek van autoverzekering vergelijker Pricewise in samenwerking met CG Selecties. Maar liefst 98% controleert de auto voor vertrek of laat dat doen door de garage. 82% plant zijn vertrektijd om de verkeersdrukte heen.

Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie

Nederlandse vakantiegangers zijn goed op de hoogte van de wettelijk verplichte veiligheidsuitrusting in de auto. Ook neemt de helft eigen eten en drinken mee, 32% heeft zelfs wc-papier ingepakt en 28% afwasmiddel. 44% zegt een koelbox te zullen meenemen. Om het gemak, om geld uit te sparen of omdat deze producten niet voorhanden zijn. Frankrijk blijft met 34% verreweg het populairste vakantieland onder Nederlandse autovakantiegangers.

Minder oplettend zijn autorijders als het gaat om hun autoverzekering. 1 op de 6 Nederlandse vakantiegangers geeft aan niet verzekerd te zijn voor pechhulp in het buitenland of zegt dit niet te weten. Kijk je naar de autoverzekering zelf, dan is 40% van alle auto’s juist oververzekerd. Veel autobezitters hebben na 6 tot 8 jaar nog dezelfde autoverzekering, terwijl die niet meer in verhouding staat tot wat de auto nog waard is. Hierdoor betaalt de Nederlandse autorijder vaak honderden euro’s meer dan nodig is.

 

ZIE OOK: Recordjaar voor Nederlands bezoek aan Groot-Brittannië

 

De helft doet boodschappen voor vertrek

Een groot deel van de vakantiegangers doet nog even boodschappen voor vertrek. 51% neemt drinken mee van huis. 47% neemt eten mee voor in de auto onderweg en ook broodbeleg, pasta of aardappelen voor op de vakantiebestemming zelf. 32% heeft zelfs wc-papier ingepakt en 28% afwasmiddel. 44% zegt een koelbox te zullen meenemen. Vakantiegangers nemen levensmiddelen mee omdat ze op de vakantiebestemming niet voorhanden zijn, om het gemak of om geld uit te sparen.

 

 

Top vijf populairste vakantiebestemmingen

Frankrijk blijft verreweg het populairste vakantieland onder Nederlandse autovakantiegangers. 34% gaat hier naartoe. 26% gaat naar de Duitse oosterburen, 11% naar Italië, 11% naar Spanje en 9% naar België. De helft is voornemens om in de ochtend te vertrekken tussen 7 tot 10 uur.

Nederlanders nemen uitgebreide veiligheidsuitrusting mee

Nederlandse vakantiegangers weten heel goed wat ze in de doorreislanden wettelijk verplicht mee moeten hebben in de auto. Ze houden zich daar ook ruimschoots aan. 95% heeft een gevarendriehoek mee, 92% een veiligheidsvest, 91% een verbanddoos, 80% reservelampjes, 46% een reservebril, 40% een brandblusser. 40% heeft ook een alcoholtest mee, wat in Frankrijk verplicht is. In vrijwel alle populaire Europese vakantielanden moet er altijd een gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto aan boord zijn. 82% neemt een reservewiel mee, hoewel dat in geen van de Europese landen verplicht is.

Vakantieganger minder oplettend als het om autoverzekering gaat

“Een groot deel van de vakantiegangers gaat op vakantie met een te dure autoverzekering”, volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Bijna de helft van de Nederlandse autorijders is oververzekerd. Hierdoor betalen veel autorijders al snel € 500,- per jaar teveel. Daarbij vallen de tientjes die we besparen op onze aardappelen en afwasmiddel in het niet. Autobezitters zijn niet alert op onder- of oververzekering. De mensen in ons onderzoek zeggen niet door te hebben dat hun verzekering niet meer goed aansluit bij hun auto. 91% denkt dat zijn huidige verzekering nog steeds de ideale is. En dat terwijl wij in 46% van de gevallen op basis van de dagwaarde een ander type verzekering aanraden. Bovendien zegt 59% nog nooit zijn autoverzekering te hebben vergeleken om te zien of een andere verzekering beter past of wellicht goedkoper is.

1 op de 6 niet verzekerd voor pechhulp in het buitenland

Voor pechhulp zijn niet alle Nederlanders even goed verzekerd. 94% heeft wel een pechhulpverzekering, maar deze geeft niet standaard buitenlanddekking. 14% neemt de gok en reist af zonder dat men (weet of hij) verzekerd is voor pechhulp in het buitenland.

Comments are closed.