Open kelders bij wijnmakers in Istrië

Op 31 mei, de laatste zondag in mei, is het traditiegetrouw open huis bij de wijnproducenten in Istrië. Geen betere manier om kennis te maken met de wijnen uit Istrië, die ook internationaal steeds meer ontdekt en bekroond worden.

De regio Istrië in Kroatië

De regio Istrië in Kroatië

Ongeveer 80 wijnmakers verspreid over Istrië openen op zondag 31 mei van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds de deuren van hun kelders. Wijnkenners en wijnliefhebbers zijn dan van harte welkom te proeven van deze met veel liefde en aandacht, en natuurlijk biologisch, geproduceerde wijnen.

 

ZIE OOK: Ontdek de Top 5 duikplekken in Istrië met kampeertips

 

De wijnen in Istrië onderscheiden zich dankzij het gebruik van autochtone druivenrassen. Zo wordt de meest gedronken witte wijn gemaakt van de Malvazija druif. Het resultaat is sterk afhankelijk van de locatie van de wijngaarden, de bodem (witte kalkhoudende aarde of de zuidelijker gelegen rode ijzerrijke grond) en uiteindelijk de persoonlijke smaak van de wijnmaker. Het zijn frisse tot krachtige witte wijnen die goed samen gaan met alle specialiteiten die op het schiereiland te vinden zijn, zoals truffels, asperges en vis.

 

 

Rode wijn wordt meestal gemaakt van de Teran druif, of een blend hiermee. Een druif die zich in de verte laat vergelijken en ook verwant is aan Refosco, maar nog meer vakmanschap vereist om er een soepele wijn van te maken. Als dit lukt, en diverse topproducenten slagen hierin met vlag en wimpel, is het resultaat ronduit spectaculair.

De wijnroutes in het prachtige binnenland van Istrië beloven veel verrassingen voor de smaakpapillen en mooie ontmoetingen met gepassioneerde wijnmakers, die compromisloos fantastische wijnen maken.

Mocht 31 mei niet meer lukken; wijnroutes rijden in Istrië kan altijd. Een belletje vooraf is dan wel aan te raden.

Comments are closed.