Parels rondom Gerlachus

Op initiatief en met de inhoudelijke bijdragen van dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach brengt VVV Zuid-Limburg een nieuwe toeristische wandelbrochure uit met de titel ‘Parels rondom Gerlachus’. De brochure beschrijft 29 bijzondere bezienswaardigheden in Houthem-Sint Gerlach die ontdekt kunnen worden middels een eigen samengestelde cultuur- en/of mergelwandeling.

Gerlachu wethouder Vermeer

Welkom in Houthem-Sint Gerlach

Houthem ligt in een dal dat door de rivier de Geul is uitgeslepen. In de omgeving zijn bij opgravingen veel Romeinse resten gevonden van villa’s, een uitkijkpost, wegen en een begraafplaats. Wellicht is de huidige doorgaande weg naar Valkenburg een deel van de Via Belgica, de Romeinse weg van de Franse zeekust naar Keulen. Het langgerekte dorp heeft veel kleine monumenten: boerderijen veelal uit de vroege 18e eeuw, sommige zelfs met voorgangers uit de 14e eeuw. Ze zijn uit de kalkrijke mergelsteen opgetrokken, waarvan de mergel werd gedolven in de groeven in de onmiddellijke omgeving. De patroonheilige van Houthem is Sint-Gerlachus, die er in de 12e eeuw als kluizenaar leefde in een holle eik. Als bedevaartsplaats trok Houthem in de loop der eeuwen enorm veel pelgrims, niet alleen naar Gerlachus zelf, maar ook vele volgers van de route naar Santiago de Compestella.

 

ZIE OOK: Ontdek Zuid-Limburg

 

De brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ neemt de wandelaar mee in een culturele en historische reis door Houthem-Sint Gerlach. Onderweg wordt men op de hoogte gesteld van de verhalen en bijzonderheden achter vele bezienswaardigheden en de belangrijke link tussen het dorp en de heilige Gerlachus. Zo staat de Sint-Gerlachuskerk in de top 100 van de Nederlandse erfgoedlijst, hebben vele wereldsterren en beroemdheden een bezoek gebracht aan Château St. Gerlach, vindt men authentieke rotswoningen, staat er het eerste en enige kleurrijke Hundertwasser gebouw van Nederland en nog veel meer.

Parels Gerlachus

Wandelen in Houthem-Sint Gerlach

De brochure beschrijft geen vaste wandelroute, maar aan de hand van de nummering op de handige overzichtsplattegrond kan een eigen cultuur- en mergelwandeling worden gevolgd. Het maakt daarbij niet uit waar de wandelroute start. Daarbij wordt verwezen naar een extra wandelroute opgesteld door de geboren en getogen Houthemnaar Camille Oostwegel, dankzij wie het monumentale complex rondom de kerk is behouden en waardoor het dorp een belangrijke kwaliteitsimpuls heeft gekregen. In Houthem-Sint Gerlach zijn bovendien voldoende horeca gelegenheden aanwezig zodat u onderweg even kunt uitrusten en genieten van een hapje en drankje. Verschillende Houthemse ondernemers vindt u dan ook terug in de brochure.

 

 

Verder zijn er op drie plekken (Geulhemermolen, Halte St. Gerlach en Holle Eik) informatieborden geplaatst, waar men direct kan zien waar de ‘Parels van Gerlachus’ zich bevinden. De borden zijn in samenwerking geplaatst met het Provinciale initiatief ‘Buitengoed Geul & Maas’ dat m.b.v. de gemeenten Meerssen, valkenburg a/d Geul en Maastricht ervoor wilt zorgen dat lege landgoederen tot bloei komen, routes worden verknoopt en beleving en participatie ontstaan.

‘Digitale Parels’

Op iedere pagina van een beschreven bezienswaardigheid vindt u een QR-code. Een QR-code oftewel ‘Quick-Response code’ is een digitale code die men middels een app op een smartphone kan scannen. Na het scannen komt men automatisch terecht op de website van Wij Houthem met extra informatie, foto- en videomateriaal en een interactieve plattegrond. Geïnteresseerden kunnen op elk moment van de dag, op welke plek dan ook, meer te weten komen over Houthem-Sint Gerlach.

Meer informatie

De brochure ‘Parels rondom Gerlachus’ is binnenkort verkrijgbaar voor € 3,- per stuk bij alle VVV Zuid-Limburg vestigingen en verschillende ondernemers in Houthem-Sint Gerlach (Château St. Gerlach, Geulhemermolen, Hotel Lahaye, Friture Le Carroussel, Hotel Vue, Wandel- en fietscafé De Holle Eik,Tankstation AVIA Frissen). Wit u meer informatie over ‘Parels rondom Gerlachus’ neem dan contact op met VVV Zuid-Limburg via 0900-555 9798 (€1,- p.g.) of bezoek de website www.vvvzuidlimburg.nl en www.wijhouthemsintgerlach.nl.

Comments are closed.