VVV Zuid-Limburg viert 130-jarig jubileum

Op maandag 23 februari j.l. vierde VVV Zuid-Limburg haar 130-jarig jubileum met de onthulling van een speciale plaquette in de Gemeentegrot en een miniconferentie over de toekomst van het Zuid-Limburgse toerisme. Een memorabele dag waar er slechts kort werd teruggeblikt, maar vooral veel aandacht was voor trends, ontwikkelingen en de toekomst van het toerisme in Zuid-Limburg.

130-jaar-vvvv-zuid-limburg-mini-conferentie

130 jaar VVV Zuid-Limburg

Op 22 februari 1885 werd in Valkenburg de eerste Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer opgericht: VVV ‘het Geuldal’. De focus van deze gloednieuwe organisatie lag op het organiseren van evenementen voor de al aanwezige gasten uit Aken en Luik alsook het werven van nieuwe bezoekers uit ‘Holland’. De VVV Het Geuldal had al snel succes, dat ook elders in Nederland werd opgemerkt: vele toeristenplaatsen begonnen een VVV. Anno 2015 bestaat VVV Het Geuldal nog steeds, doorheen wereldoorlogen en economische crises, sinds 2000 onder de naam ‘VVV Zuid-Limburg’. Op maandag 23 februari 2015 werd dan ook met trots het 130-jarig bestaan van deze oudste VVV van ons land gevierd. Niet door terug te kijken, maar juist door vooruit te blikken.

 

ZIE OOK: VVV Zuid-Limburg overhandigt cheque aan restaurant Talentino

 

Voor deze speciale gelegenheid werd in de Gemeentegrot van Valkenburg aan de geul een muurschildering gemaakt, die op maandag 23 februari werd onthuld en ondertekend door afgevaardigden van bestuur en directie van VVV Zuid-Limburg, directie van VVV Nederland, bestuur van de gemeente Valkenburg aan de Geul en het bestuur van de Provincie Limburg. Maker van dit kunststuk is overigens Antoine Aarts.

Onthulling van de plaquette

Onthulling van de plaquette

Miniconferentie: de toekomst van toerisme

Na de onthulling en ondertekening volgde een miniconferentie in het Holland Casino. 130 jaar geleden waren de speerpunten van toerisme in het Geuldal de mooie natuur en gezonde lucht. Nu, 130 jaar later ziet toerisme er heel anders uit. Wat zijn de speerpunten voor de toekomst, anno 2015?

 

 

Wim Heuts, bestuursvoorzitter Stichting VVV Zuid-Limburg, opende de middag. Twan Beurskens, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Limburg en eerste gastspreker, sprak over “Kiezen voor kwaliteit, investeren in de toekomst”. Verdere toelichting van het onderwerp volgde door een aantal videobeelden, presentaties en gesprekken door en met gastsprekers, elk met specifieke kennis en ervaring in het toeristisch werkgebied. Jean Gelissen (Gelissen Group) nam als eerste het woord en benadrukte dat innovatie en beleving de maatstaf zullen worden. Fiedel van der Hijden (Abraxas Culturele Evenementen BV) stipte vervolgens aan dat vooral luisteren naar de doelgroep centraal moet staan, naast het gecombineerd aanbieden van cultuur, attracties en verblijfsmogelijkheden. Camille Oostwegel (ChâteauHotels) voegde tenslotte toe dat de bereikbaarheid van de regio en het bouwen op de originele kwaliteit van cultuur en erfgoed een unieke positie biedt. Over één onderwerp was eenieder het unaniem eens: uitblinken in grensoverschrijdende samenwerking is in alles de doorslaggevende factor.

Comments are closed.