BankGiro Loterij steunt Zuiderzeemuseum ook in 2015

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij een flinke bijdrage ontvangen. In totaal krijgt het museum 562.819 euro. Dit bedrag wordt onder andere besteed aan restauratieprojecten en aankopen. In totaal ontvangen 66 culturele instellingen in Nederland dit jaar ruim 62,5 miljoen euro dankzij de bijna 600.000 deelnemers van de BankGiro Loterij. Het gaat hierbij om zowel vaste jaarlijkse bijdragen als eenmalige schenkingen.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

De culturele organisaties hebben zelf ruim 3 miljoen euro opgehaald dankzij het zogeheten ‘geoormerkt werven’. Hiermee spoort een museum zoals het Zuiderzeemuseum zijn bezoekers aan om specifiek voor zijn museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname gaat dan de helft van de maandelijkse lotprijs naar het betreffende museum.

zuiderzee-bankgiro-2015

Groot aantal projecten

Directeur Stephan Warnik is blij dat het museum met de schenking een flink aantal projecten door kan laten gaan. “In het buitenmuseum worden belangrijke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de Wierschuur, het schooltje en diverse panden op de Urker Bult. Ook financieren we hiermee de aankoop van het Jutterskabinet van design duo Kranen/Gille.” In opdracht van het museum vervaardigen zij negen lampen met gejutte onderdelen uit het rekwisietendepot van het museum, gepresenteerd in een kabinet.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2014 ruim 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

 

 

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.

Comments are closed.