Zuiderzeemuseum gunt primeur aan Object Rotterdam

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen presenteert van 5 tot en met 8 februari 2015 zijn nieuwste aanwinst op Object Rotterdam. Het betreft een preview van het Jutterskabinet, een ontwerp van designstudio Kranen/Gille. In opdracht van het museum vervaardigt Kranen/Gille negen lampen met gejutte onderdelen uit het rekwisietendepot van het museum, gepresenteerd in een kabinet. Tijdens de beurs voor hedendaags design, die op het ss Rotterdam plaatsvindt, toont het museum een selectie van de lampen.

schetsen-3-lampen-zuiderzeemuseum

3 typen

De lampen bestaan uit drie typen weckpotten uit de jaren 1920 en vergulde rekwisieten zoals een pijp, spuit en flacon. Op de wanden van de presentatie staan lege silhouetten van de lampen afgebeeld. Bezoekers worden uitgenodigd om hun fascinerende voorwerp in de silhouetten te tekenen.

 

ZIE OOK: Toeristische tips in eigen land

 

Voor Kranen/Gille vormde bewaren het vertrekpunt van het ontwerp. In de huishoudens uit de jaren 1920 werden allerlei soorten voedsel bewaard in weckpotten. Met weckpotten heeft Kranen/Gille eerder de MECK-lamp voor Cor Unum ontworpen. Bewaren is ook de kerntaak van een museum. Tijdens een bezoek aan het rekwisietendepot van het museum raakte het duo gefascineerd door allerlei merkwaardige voorwerpen zonder verhaal. Zo kwamen zij naast de voorraad historische weckpotten van het museum onder meer een pijp, een spuit, een flacon en een glazen oog tegen. Kranen/Gille heeft negen objecten uit het depot gejut en gunt ze een nieuw leven door ze te vergulden en te gebruiken in de lamp. Het duo nodigt de bezoeker uit om elk object een eigen verhaal te geven.

 

 

Eenmalige productie

Het volledige Jutterskabinet wordt vanaf 23 mei 2015 tentoongesteld in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Nederland en is eerder te zien op de Salone del Mobile in Milaan, die van 14 tot en met 19 april loopt. De deels gezandstraalde potten vormen de basis voor fascinerende vergulde rekwisieten, die in de lamp als reflector dienen. Het zijn daardoor unieke exemplaren, die niet commercieel verkrijgbaar zijn. De uniciteit wordt versterkt door de toevoeging van het inventarisnummer van het rekwisiet op de sokkel van de lamp.

kranen-gilen-duo

Over Kranen/Gille

Designstudio Kranen/Gille werd in 2007 in het leven geroepen door Jos Kranen en Johannes Gille en bevindt zich in Den Bosch. Kranen en Gille, die elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy Eindhoven ontmoetten, zijn constant op zoek naar een manier om verschillende disciplines, ambachten en de eigen vergaarde esthetiek te combineren in aantrekkelijke designobjecten. Alle kunstwerken lijken de industriele revolutie uit te ademen en bevatten een vleugje van de natuurlijk structuren die doen denken aan de fotografie van Karl Blossfeldt.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Comments are closed.