Succesvolle aftrap Jaar van het Licht in NEMO

Met korte lezingen over de vele vormen en toepassingen van licht is gistermiddag de aftrap gegeven van het Internationale VN-Jaar van het Licht in Nederland. Sprekers waren onder anderen Hans Clevers, Ena Voûte, Ben van Berkel, Anneke Smelik, Giny Vos en Robbert Dijkgraaf

project-licht-amsterdam-nemo

Groots programma

Voor 2015 staat een scala aan uitgaven, exposities, uitvoeringen en tentoonstellingen op het programma in Amsterdam. Er zijn veel activiteiten voor scholieren, o.a. de Nationale Lichtmeting, Lichtwrk met naschoolse activiteiten en Atelier voor Licht. De jaarlijkse uitvoering van het Nederlands Studenten Orkest staat in het teken van licht, en NEMO, Boerhaave en Teylers Museum verbinden delen van hun collecties rond het thema licht.

 

ZIE OOK: Plan je bezoek aan Amsterdam met de leukste tips

 
Medio oktober opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Lekker Licht. Er is aandacht voor lichtkunst in de stad tijdens het Amsterdam Light Festival, en er is een theatervoorstelling in de maak over wetenschap en zonne-energie. Dit is slechts een greep uit alle evenementen. Een volledig overzicht staat in de agenda www.iyl2015.nl/agenda/2015/1/.
 

 

Internationaal

Ook internationaal worden veel activiteiten ontplooid. Light beyond the Bulb is een fototentoonstelling met hoge-resolutiebeelden die vrij gebruikt mogen worden. Zie: http://lightexhibit.org/index.html. Nicholas Barris maakte de documentaire Einstein’s Light, over Albert Einstein en de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. Volledig programma: http://www.light2015.org/Home.html. De internationale opening van IYL2015 zal op 19 en 20 januari plaatsvinden op het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs.

Comments are closed.