Hoe bereid je de auto voor op een winter reis?

Wanneer de winterperiode begint en je misschien wel op wintersport gaat met de auto, is het tijd om de nodige voorbereidingen uit te voeren. Dit is van groot belang, aangezien de winterse omstandigheden een stuk zwaarder zijn voor de auto. Dit komt niet alleen door het verschil in temperatuur, maar ook door pekel en gladheid. Lees daarom dit artikel zodat je weet waaraan gedacht moet worden, zodat de auto winterklaar is.

200210349-001

Veilig op reis

Veilig rijden in de winter doe je door de banden te verwisselen naar winterbanden. De winterband zal zorgen voor meer grip en is daardoor veiliger. In Nederland is de winterband nog niet verplicht, maar wanneer je op wintersport gaat kan dit wel eens anders zijn. Informeer jezelf daarom voordat je vertrekt. Wil je ten alle tijde veilig rijden? Dan raden wij je aan de winterband te gebruiken tijdens de wintermaanden.ZIE OOK: Tips voor je wintersport vakantie in Frankrijk

 

De winterse omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de autodeuren vastvriezen. In sommige gevallen kan het helpen om de deur extra dicht te duwen. Hierdoor zal het ijs breken en kun je vervolgens de deur open krijgen. Het voorkomen hiervan is natuurlijk beter. Dit kan onder andere door het rubber in te vetten. Daarnaast kun je speciale sticks aanschaffen waarmee het rubber ingesmeerd kan worden, zodat de deur van de auto niet vastvriest. Andere mogelijkheden die je kunt gebruiken zijn onder andere siliconenspray of talkpoeder. Voorkom dus een vastgevroren deur door deze tips.

 

 

Een vastgevroren handrem

Tijdens winterse omstandigheden kan ook de handrem vastvriezen. Door deze extra aan te trekken, kun je zelf het ijs breken. Echter is het voorkomen hiervan beter voor de auto. Dus biedt de nodige zorgt zodat dit niet voorkomt. Maak allereerst geen gebruik van de handrem in de winter. In plaats daarvan laat de auto in zijn versnelling of P staan. Sommige auto’s beschikken daarentegen over een automatische handrem. Aangezien deze op elektriciteit werkt zullen hier hoogstwaarschijnlijk geen problemen door komen. Het is daarnaast bij een aantal merken mogelijk de handrem uit te schakelen. In het instructieboekje van de auto kun je hierover alles lezen. Mocht de handrem vastgevroren zijn en niet makkelijk los komen, laat dan de motor draaien waardoor het ijs zal dooien.

winter-autowegen

Starthulp nodig?

Wanneer de auto in de winter niet opstart is de starthulp nodig. Hiervoor dient de wegenwacht ingeschakeld te worden. Voornamelijk bij de modernere auto’s kan schade ontstaan aan de elektronica door ondeskundig handelen.

Verzorging van de ruiten

Ruitontdooier mag niet gemist worden de winter. Niet alleen voor de ruiten kan dit gebruikt worden, ook bij vastgevroren deuren kan dit zijn dienst bewijzen. Heb dus altijd een bus bij de hand.

Bescherm de vooruit tegen ijs

Het krabben in de morgen kan voorkomen worden door een ijsdeken. Er zijn speciale ijsdekens die de voorruit zal beschermen tegen het ijs. Hiervoor hoef je ‘s morgens niet meer te krabben in de kou, maar kun je direct op pad. Maak daarentegen nooit gebruik van kranten. Wanneer deze nat worden en vast gaan vriezen, zal het nog veel meer tijd kosten voordat je veilig weg kunt met de auto.

Korte ritjes vermijden?

Voor de accu van de auto zijn korte ritjes zeer belastend. Probeer deze dan ook te voorkomen in de winter. De olie zal hierbij vervuild raken en de motor zal hierdoor bijna altijd in de opwarmfase zitten. Hierdoor kan een volgende start bemoeilijkt worden.

Comments are closed.