Fietsen langs sporen van Oer-ij bewoners

De archeologiefietsroute door het Oer-IJ gebied is de laatste route van de serie van acht, die het publiek leiden door het land van Cees de steentijdman en vroeg-middeleeuwse Hilde. Deze route langs Castricum en omgeving voert langs sporen van menselijke bewoning die door archeologisch onderzoek zichtbaar zijn gemaakt.

maalsteen-limmen-oerij-route

De archeologie routes zijn een initiatief van Huis van Hilde, het archeologie-centrum Noord-Holland dat 15 januari 2015 opent in Castricum. Het centrum toont archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia binnen kreeg. Bewoners en bezoekers van Noord-Holland kunnen alvast kennismaken met archeologie in Noord-Holland via routes, presentaties, activiteiten en de vondstenactie #Archeoselfie.

Ontdek archeologie in Noord-Holland

De route (22 km) start bij Huis van Hilde in Castricum en maakt een rondgang langs archeologische vindplaatsen in het noordelijke Oer-IJ gebied die in de vaste presentatie van Huis van Hilde te zien zijn. Een belangrijke vondst is het vrouwelijk skelet, dat de naam Hilde kreeg, inspiratiebron voor de naam van het nieuwe archeologiecentrum. De routes zijn te vinden op www.uitinnoordholland.nl en www.onh.nl/huisvanhilde. In januari verschijnen de routes in twee publicatie bij Huis van Hilde in Nederland.

 

ZIE OOK: Toeristische tips Nederland

 
De tijdelijke presentatie over Huis van Hilde en archeologie in de regio is vanaf 21 december te gast in Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. In de vitrine ligt een bijzondere maalsteen uit Limmen. Het komt zelden voor dat de ligger en de loper van een maalsteen samen worden gevonden. De vondst toont dat de strandwal, waar Limmen op ligt al vroeg was bewoond. De presentatie is te bezoeken van 21 december 2014 tot 4 jan 2015, van ma. t/m zo. van 10 – 17 uur. Johannisweg 2 in Castricum.www.pwn.nl/consument/natuur/bezoekdehoep.
 

 

Huis van Hilde

Huis van Hilde toont de archeologische rijkdom van Noord-Holland, van Neanderthalers tot de Tweede Wereldoorlog. De vaste tentoonstelling bestaat uit een aantal levensechte mensfiguren, waaronder Hilde en de Alkmaarse vrouw Brecht en niet eerder getoonde archeologische topvondsten zoals prehistorische kano’s en enkele middeleeuwse sarcofagen. Het centrum verzorgt ook educatieve activiteiten, tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Volg de ontwikkelingen op www.huisvanhilde.nl.

#Archeoselfie

Archeologie is niet alleen voor professionals. Iedereen kan archeologische voorwerpen vinden of al wandelend of fietsend op bijzondere plekken terechtkomen. De archeologen van Huis van Hilde kunnen meer vertellen over gevonden voorwerpen of bijzondere plekken in het landschap. Stuur een archeoselfie via twitter @huisvanhilde met vermelding van #Archeoselfie of plaats de #Archeoselfie op facebook.com/huisvanhilde. Elke maand wordt een Huis van Hilde prijs uitgereikt.

De provincie Noord-Holland, Cultuurcompagnie Noord-Holland en Stichting Oneindig Noord-Holland organiseren een groot aantal activiteiten rond het thema archeologie. Cultuurcompagnie ontwikkelt onder andere acht archeologische fietsroutes en een archeologiesymposium op 19 januari 2015. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen en activiteiten kijk dan op: www.huisvanhilde.nl, facebook en @huisvanhilde. De routes zijn te vinden op www.uitinnoordholland.nl en www.onh.nl/huisvanhilde.

Comments are closed.