In 2014 hadden we geen enkele ijsdag

Hoewel we het jaar koud eindigen kwam het niet tot een officiële ijsdag in De Bilt in 2014. Daarmee beleven voor het eerst sinds 1990 een jaar zonder één enkele ijsdag volgens de meteorologen van weeronline.nl.
weeronline-banner

Geen enkele ijsdag in 2014

Hoewel we op 28 december de koudste nacht en dag van het jaar mochten noteren is het niet tot een officiële ijsdag gekomen in De Bilt, iets dat sinds 1990 niet is voorgekomen. Geen enkele dag lag de maximumtemperatuur beneden het vriespunt. Sinds 1901 is het slechts 9 keer eerder gebeurt dat een jaar geen ijsdag kende. Daarnaast werd het tijdens de koudste nacht in De Bilt -3,3 graden. Niet eerder kende de koudste nacht van het jaar zo’n hoge waarde.
 
ZIE OOK: 5 keer een zeer zachte maand op rij in 2014
 
Vorig jaar beleefden we nog 13 ijsdagen. In 1943 beleefden we de meeste ijsdagen met maarliefst 45 dagen waarop het kwik niet boven et vriespunt uitkwam. December eindigt, ondanks het winterse slot, boven normaal met 4,5 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,7.
 

 
Het jaar 2014 eindigt met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden tegen 10,2 normaal. Daarmee is het record van 11,2 graden uit 2007 en 2006 verpulverd en kunnen we spreken van het warmste jaar sinds ten minste 1706. 2014 eindigt daarnaast op de 7e plaats in de lijst met zonnigste jaren. De totale neerslagsom voor 2014 is uitgekomen rond normaal.

Zuidelijke winden oorzaak van uitzonderlijk zachte weer

Het warme weer werd veroorzaakt doordat herhaaldelijk zuidelijke winden opstaken die warme lucht aanvoerden. De maanden januari, februari, maart, april, juli, september, oktober en november verliepen uitzonderlijk warm (allen een top-10 notering) en leverden een grote bijdrage aan het jaarrecord. Augustus verliep als enige maand flink kouder dan normaal.

Geen hittegolf en weinig extreem warme dagen

Opvallend detail: een officiële landelijke hittegolf beleefden dit jaar niet. Alleen in de regio Twente was in juli sprake van een kortdurende regionale hittegolf. Het aantal zomerse en tropische dagen is, in dit recordwarme jaar lager dan normaal. Het warmterecord is dus vooral veroorzaakt door het gebrek aan koude dagen in de wintermaanden en in de lente en herfst.

De temperatuur kende het hele jaar een hoge basis. Het was de op een na warmste winter, de op een na warmste lente én de op een na warmste herfst sinds 1901. De zomer staat op een 19e plek in de lijst met warmste zomers.

Comments are closed.