Recordaantal bezoekers Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft in 2014 wederom een recordaantal bezoekers getrokken. Aan het eind van het jaar staat de teller op ruim een half miljoen. Tentoonstellingen als Mondriaan & Het Kubisme, Romantische Mode en Mark Rothko zijn dit jaar een groot succes. Ook is er steeds meer (internationale) belangstelling voor de topstukken uit de vaste collectie, zoals Mondriaan & De Stijl en Delfts Blauw. De Wonderkamers trekken bovendien veel families en scholen naar het museum.
avondjurk-jan-taminiau-collectie_nature_extendgemeentemuseum-den-haag

Directeur Benno Tempel:

Met een divers tentoonstellingsprogramma én de vaste opstelling van topstukken als Mondriaan & De Stijl en Delfts Blauw trekken we zowel ervaren kunstliefhebbers als nieuwe bezoekers. Nieuwe bezoekers maken via een blockbuster als Mark Rothko vaak voor het eerst kennis met het museum. Daarna dwalen zij door het prachtige art deco gebouw en hebben – ondanks de grote aantallen bezoekers die deze tentoonstelling trekt – direct die persoonlijke en unieke ervaring waar dit prachtige Berlagegebouw om bekend staat. Combineer dat met de magie van topstukken als Mondriaans Victory Boogie Woogie en zij komen gegarandeerd een keer terug.

Publiekstrekker

De grootste publiekstrekker is dit jaar de Mark Rothko tentoonstelling. De tentoonstelling werd overweldigend ontvangen in zowel de Nederlandse als internationale media. “Das Wunder von Den Haag” kopte het gerenommeerde Duitse kunsttijdschrift Art. En de Duitse krant Süddeutsche Zeitung: “Wer sich auf Rothko einlassen will, sollte sich also bald nach Den Haag aufmachen“. Vrijwel alle Vlaamse kranten gaven de tentoonstellingen lovende kritieken. De Morgen: „Mark Rothko’s oeuvre is verspreid over de hele wereld. In Den Haag zijn zestig werken uitzonderlijk samengebracht.“

 

ZIE OOK: Tips voor de kerstvakantie in Den Haag

 

Dit resulteerde in een recordaantal bezoekers, waarvan een deel uit België en Duitsland. Tempel: “Het is waarschijnlijk de enige en laatste keer dat er zoveel werken van Mark Rothko in Nederland te zien zijn. Omdat de tentoonstelling niet verder reist, is een bezoek een ‘once-in-a-life-time ervaring’.” De tentoonstelling is inmiddels zo’n succes, dat het museum de openingstijden heeft verruimd. Tempel is blij met de aandacht voor het museum en de stad Den Haag: “Het vele (buitenlandse) bezoek is niet alleen goed voor het Gemeentemuseum en onze imposante collectie Mondriaans. Het is ook een economische impuls voor de stad Den Haag.”

 

 

Nog t/m 1 maart 2015 te zien

De Mark Rothko tentoonstelling is nog tot 1 maart 2015 te zien; en het museum maakte onlangs een veelbelovend nieuw tentoonstellingsprogramma bekend. Tempel ziet 2015 dan ook vol vertrouwen tegemoet. Het museum presenteert het grootste retrospectief ooit van publiekslieveling Anton Corbijn en een grootse overzichtstentoonstelling van de Haagse School. Met de jaarlijkse modeblockbuster duikt het museum in 2015 in de geschiedenis van de Nederlandse mode en het jaar wordt afgesloten met de prachtige kleurexplosie van de Kracht van Kleur, met werk van onder andere Sluijters, Wouters, Gestel, Van Gogh en Cezanne.

Comments are closed.