Zo wordt een kerstvakantie in winters Duitsland nóg sfeervoller!

Natuurlijk is Duitsland hét vakantieland om samen een stemmige, verkwikkende en plezierige kerstvakantie te houden, die geen dag verveelt. Tradities om warm van te worden, oergezellige dorpsfeesten, prachtige lichtjes in de binnenstad en veel, heel veel leuke dingen om te doen. Je hoeft er echt niet ver voor te reizen, want de winterpret begint meteen over de grens bij Bad Bentheim. Motto is al 900 jaar de veelzeggende plaatselijke ‘slogan’: Frohe Weihnachten!
kerstmarkt-bad-rothenfelde

Schoenzolen eten in de Grafschaft Bentheim

In dierentuin Tierpark Nordhorn in Duitsland is het intussen een niet meer weg te denken traditie: vlak voor de jaarwisseling gebakken schoenzolen eten. Schrik niet: ‘Schoosollen’ zijn heerlijke, zoete warme wafels, gebakken boven het kampvuur. Het dialect hier lijkt behoorlijk veel op dat van ‘even verderop’ in ons eigen Twente. Dat hoor je ook aan het huisorkest ‘Plattproaterkring’, dat ouderwets op de trekzak speelt, op het erf van de nostalgische boerenhoeve aan de Vechte, de Vechtehof. Verder, voor wie geen ‘zolen’ blieft: worstjes van de grill, glühwein. Zondag 28 december, van 14-18 uur. Vanaf 16:30 uur is de entree voor het Tierpark gratis.
 
ZIE OOK:
 
Een warme kerst in Badepark Bentheim, in kuuroord Bad Bentheim. Geen ‘zwembad’, maar een avontuurlijk ‘Erlebnisbad’. Dat betekent: een wervelende wildwaterbaan om je in mee te laten voeren, massagedouches, speels verlichte grotten, een 60 meter lange waterglijbaan. En voor de allerkleinsten: een waterspeeltuin met vrolijke fonteinen, vermomd als egel en kabbelende watervalletjes.
 

 
De kunstijsbaan van Nordhorn is rond Kerstmis veel vaker dan normaal open. Je kunt er heerlijk baantjes schaatsen, maar ook ijshockeyen en ‘eisstockschiessen’, de lekker oubollige ‘houten fluitketel’ variant op curling, bedacht in de Alpenlanden, vér voor lasergamen en computer games.

Emsland: speelparadijzen in overvloed

Deze waterrijke streek aan de Eems kreeg al menige onderscheiding als bijzonder ‘kindvriendelijk’. Bijvoorbeeld dankzij de ruime keus aan doldwaze, originele en speelse indoor speelparadijzen, ideaal voor als het buiten een dagje te nat en koud is. Op de volgende adressen zijn er niet alleen losse dagkaartjes te krijgen, maar ook vrolijke arrangementen voor verjaarsdagsfeestjes, mét of zonder catering voor hongerige maagjes:

  • elly-Beans Spielpark in Salzbergen. Berucht om zijn enorme doolhof. Ook lachen: je laten schminken als tijger.
  • Monkey’s Playland, Meppen. Tip voor de ouders: het ontbijtbuffet voor het hele gezin, met broodjes & koffie.
  • Kinderspielparadies Ballorig, Twist. Een begrip als het gaat om mooi aangeklede themafeestjes voor de jarige Job: Piratenfeest of Prinsessenbal bijvoorbeeld.
  • Ferienzentrum Schloss Dankern, oud kasteel aan een meertje. Ruim 100 attracties en toestellen, ook voor de wat oudere kinderen: biljarten, tafelvoetbal, karten!
  • Spieleland Western Joe in Freren. Met onder andere rodelbaan en klimwanden.
  • Kinder-Sternenland, Papenburg. Gaaf voor het hele gezin, van peuters tot pubers: tafeltennis, biljarten, stoeien of zomaar wat rondkruipen!

Kids playing in ball pool

Stemmig in het Münsterland

Al voor de 74ste keer, dus dan mag je het wel over een mooie traditie hebben: de kerststallententoonstelling in het prachtige, oude stadje Telgte. De mooiste voorbeelden van ‘Krippen’ verzameld uit heel Westfalen, maar kijk niet op van een wandtafereel uit Guam in de Stille Oceaan, of een beeldengroep uit Zimbabwe, of een geniaal moment van een creatief kleuterschoolklasje. Te zien in Museum RELIGO, nog tot 31 januari.

Speciale ‘Wintertarieven’ in dierentuin Allwetterzoo, Münster

En dat terwijl je er – de naam zegt het al – ook bij slecht weer aangenaam warm, overdekt kunt rondlopen. Het is een van de bekendste en mooiste dierentuinen van het land, befaamd omdat je de dieren er van heel dichtbij kunt zien: kijk mee met olifanten voeren, wandel gerust tussen de waggelende pinguins!

De aanbieding: volwassenen betalen t/m eind februari in Münster geen € 16,90 maar € 12,90.

IJsbanen met extraatje

Geen bevroren water in een kil weiland, maar sfeervol verlichte schaatssprookjes, hartje binnenstad. Omgeven door houten berghutten, eetkraampjes met taart of glühwein, sprankelende kerstbomen en ijspret als ‘Eisstockschiessen’. Schaatsen te huur.

Het kan tijdens:

  • Ibbenbüren on Ice, nog tot 4 januari.
  • De Dülmener Winter in het stadje Dülmen, nog tot 11 januari.
  • Borken on Ice, tot 1 februari.

IJskoud en betovend in het Osnabrücker Land

‘GMHütte on Ice’. GM staat voor Georgsmarienhütte, een landelijk gelegen mijnwerkersstadje in bosrijke omgeving, met vakwerkhuizen en veel fraai industrieel erfgoed, maar ook oude kloosters en kerken. ‘On Ice’ betekent: 40 dagen lang schaatsen en zwieren op de royale ijsbaan van 240 vierkante meter in stadsdeel Oesede. Plus een boordevol programma vol serieuze wedstrijden en melig vermaak: eisstockschiessen (telkens vanaf 7 uur ’s avonds) met 256 min of meer kundige, bloedfanatieke teams, een ‘Kids on Ice-Dag’, bierkrattenbowling, kerstvertelling op kerstavond en natuurlijk heerlijke hapjes en drankjes.

Lichte Momente

Onvergetelijk mooi, nog te zien tot 22 december: Lichte Momente, spelen met licht en filmbeelden op de historische gevels en in de hippe etalages van Osnabrück. Dagelijks vanaf 17 uur, in het gedeelte van de oude stad, waar de kerstsfeer voor het oprapen ligt: het Heger-Tor-Viertel met zijn smalle straatjes. Betoverende lichtbeelden en video-installaties die je niet verwacht: vanaf een zijgevel kijkt ineens een ‘larger than life’ diepzeeduiker je aan!

Comments are closed.