Een rariteitenkabinet vol reisherinneringen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is op zoek naar mensen met een verzameling bijzondere souvenirs uit binnen- en buitenland. Wie die verzameling voor deze gelegenheid wil uitlenen, wordt verzocht om contact op te nemen met het Zuiderzeemuseum. Met de ingezonden souvenirs richt kunstenaar Marc Volger een huis op het buitenmuseum in als ‘rariteitenkabinet’ vol reisherinneringen. Het project maakt onderdeel uit van het themajaar 2015 dat Reis je rijk als titel heeft.

ansichtkaart-zuiderzee-museum-nederland

Insturen t/m 31 december

Geïnteresseerden worden verzocht om zowel een omschrijving als foto’s van de verzameling toe te sturen. Insturen kan tot en met 31 december 2014 via souvenirs@zuiderzeemuseum.nl. Vragen kunnen via hetzelfde e-mailadres of via telefoonnummer 0228-351111 gesteld worden. In januari maakt Marc Volger een selectie. Ook Zuiderzee gerelateerde souvenirs zijn meer dan welkom. De voorwerpen zullen veilig en verzekerd worden geëxposeerd.

 

ZIE OOK: Toeristische tips in eigen land

 

Met het thema Reis je rijk vertelt het Zuiderzeemuseum in 2015 over de Zuiderzeeregio en over de uitwisseling van kennis, tradities en voorwerpen. Ruim honderd jaar geleden werd de Zuiderzeeregio door journalist Henri Havard exotisch genoemd en werden kunstenaars aangespoord de regio te bezoeken.

 

 

Nieuwsgierige toeristen

Nieuwsgierige toeristen bezochten deze regio omdat het vreemd en kleurrijk was. Anderzijds trokken bewoners van de Zuiderzeeregio de wereld in. Van huis naar huis werden voorwerpen en gewoontes meegenomen die in het buitenland een nieuwe betekenis kregen. Bezoekers gaan in het museum op reis, van Chicago tot Marken, en ontdekken welke voorwerpen nu typisch Hollands zijn en welke niet.

marken-binnenkamer-zuiderzee

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied in Nederland. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Comments are closed.