Pieten, pakjes en pepernoten in het buitenmuseum

Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum, de huizen liggen vol pakjes en de pepernotenbakkerij draait op volle toeren. Dat kan maar één ding betekenen: het nationale Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat weer voor de deur. Op zondag 23, zaterdag 29 en zondag 30 november nemen meer dan 150 Pieten bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar welkom om te helpen bij de voorbereidingen voor 5 december.

zwarte-pieten-zuiderzeemuseum-enkhuizen-1

3 dagen plezier

Vanwege het grote succes van het evenement beslaat het nationale Pietendorp dit jaar drie dagen in plaats van twee. Het dorp barst van de Pietenactiviteiten, in totaal meer dan zestig. Amerigo staat weer in de stal en iedereen kan als vanouds meedansen met de Streetdance Pieten. Maar er zijn ook veel nieuwe attracties zoals de stoombootjescarroussel, een Pietenpoppenkast en de Selfiepieten. Het nationale Pietendorp is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Westfriesland-Oost en Rabobank Hoorn-Midden Westfriesland.

 

ZIE OOK: Toeristische tips in Nederland

 

Op de eerste zondag van het nationale Pietendorp (23 november) proberen de Pieten een wereldrecord te breken. Met behulp van de chocolatiers van bakkerij Wim Koelman wagen ze een poging om de allergrootste chocoladeletter ter wereld te maken. De opbouw van de letter duurt de hele dag. Iedereen mag raden hoe zwaar de letter precies is. De winnaar ontvangt uiteindelijk het prototype van de letter.

 

 

De enige echte Pakjesboot 12

Op 29 en 30 november brengt de enige echte boot van Sinterklaas een bezoek aan de havenkom van het nationale Pietendorp. Pakjesboot nr. 12 is van buiten en van binnen te zien. Bekijk met eigen ogen de boot waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland én weer terug.

Kaartverkoop

Het Zuiderzeemuseum raadt bezoekers aan om kaarten voor het nationale Pietendorp via de webshop te kopen. Deze tickets zijn goedkoper en geven gegarandeerd toegang aan het evenement op de gekozen datum. De eerste duizend online gekochte kindertickets bevatten een bon voor een gratis Sinterklaasjournaal Doeboek dat is af te halen in het Pietendorp.

Bereikbaarheid

Het nationale Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden om de auto te parkeren bij het Enkhuizerzand. Op zondag 23 en 30 november biedt het museum een extra parkeerlocatie aan: het parkeerterrein bij het entreepaviljoen. Hiervandaan wordt met gratis pendelbussen gereden, de museumveerboten varen niet. Het museum vraagt bezoekers de omleidingsborden en instructies van verkeersbegeleiders te volgen. De parkeerterreinen zijn namelijk niet gelijktijdig geopend. Inwoners van Enkhuizen worden aangeraden aan om te voet of met de fiets te komen. Kijk voor meer informatie op www.pietendorp.nl.

Comments are closed.