15 tips voor Groot-Brittannië in 2015

De kalender van 2015 staat boordevol evenementen, herdenkingen en belangrijke gebeurtenissen. Het is dus duidelijk dat Groot-Brittannië volgend jaar als vakantiebestemming voldoende te bieden heeft! We lichten hier alvast een tipje van de sluier op met 15 verhalen voor 2015. 2015 wordt een geweldig jaar om…

1. Te smullen – YEAR OF FOOD AND DRINK IN SCHOTLAND

2015 is het Year of Food and Drink in Schotland. Een perfect moment om heerlijk te eten en drinken en te genieten van de vele verleidelijke plekken die Schotland te bieden heeft. Er is genoeg keuze: van exclusief dineren in restaurants met Michelin-sterren tot aan het proeven van super verse kreeft en frites in kustplaatsjes. En natuurlijk mogen ook de unieke Schotse producten en gerechten, zoals haggis, Cullen skink en cranachan niet overgeslagen worden. En niet te vergeten de beroemdste borrel van Schotland – whisky – proef deze bij een distilleerderij of in een leuk, gezellig café.

2. Een cultuurliefhebber te zijn – DAMIEN HIRST, DE NIEUWE “GRAND TOUR”, SUPERSHOWS EN OSCAR WILDE

De gloednieuwe galerie van Damien Hirst zal in het komende voorjaar veel kunstliefhebbers naar het Londense Vauxhall trekken. Zijn persoonlijke collectie zal te zien zijn in speciale, hypermoderne zalen, waar werken worden getoond van o.a. Francis Bacon, Jeff Koons en Banksy. Noord-Engeland wordt het toneel van één groot kunstfestijn met het nieuwe kunstcentrum HOME en de gerenoveerde Whitworth Art Gallery in Manchester, terwijl een hedendaagse versie van de Grand Tour meerdere locaties in Nottinghamshire en Derbyshire zal aandoen. Hull maakt zich op voor zijn jaar als UK City of Culture 2017, met ontelbare culturele activiteiten en evenementen. In Schotland zal de prestigieuze Turner Prize in Glasgow worden uitgereikt. Een stukje verderop, in het prachtige Enniskillen in Noord-Ierland wordt in mei 2015 het eerste “Wilde Weekend” gehouden, gewijd aan Oscar Wilde. Bovendien zijn er vele fantastische tentoonstellingen om naar uit te kijken, van Alexander McQueen: Savage Beauty in het Victoria and Albert Museum tot aan een overzicht van de werken van Jackson Pollock in Tate Liverpool.

3. Op avontuur te gaan – NIEUWE SURFATTRACTIE IN WALES

In de schitterende Conwy Valley van Noord-Wales wordt met Pasen 2015 Surf Snowdonia geopend, een fascinerend nieuw park voor surfers en watersporters. Als allereerste plek ter wereld zullen hier, in een 300 meter lang meer, kunstmatig tot 2 meter hoge golven worden opgewekt. Een prachtige aanwinst in de steeds groter wordende reeks activiteiten voor waaghalzen in Wales. In Snowdonia bevindt zich ook de langste zipwire op het noordelijk halfrond, terwijl er voor een nog spannendere en ook surrealistische ervaring het pas geopende Bounce Below in een oude leisteenmijn is, ‘s werelds eerste attractie waar men ondergronds trampoline kan springen!

 

ZIE OOK: Top bezienswaardigheden in Groot-Brittannië

 

4. Sport van wereldformaat te zien – DE RUGBY WERELDCUP

De Rugby Wereldcup van 2015 zal in Engeland en Wales worden gehouden. Dit grootse evenement maakt deel uit van de “Golden Decade in British Sport”, d.w.z. de jaren 2010 t/m 2019 waarin talloze belangrijke sportevenementen in Groot-Brittannië plaatsvinden. De locaties van de Rugby Wereldcup van 2015 liggen op allerlei verschillende plekken in Engeland. Een mooie kans om nieuwe gebieden te verkennen, rondleidingen in stadions te krijgen en van een hartelijk welkom en de fantastische sfeer tijdens het toernooi te genieten. Om maar een paar van de vele locaties te noemen: het iconische stadion van Twickenham (een buitenwijk van Londen), stadions van beroemde voetbalclubs, zoals Old Trafford in Manchester, en het schitterende Millennium Stadium in Cardiff.Van 18 september tot 31 oktober.

5. Een mysterie op te lossen – DE 125e GEBOORTEDAG VAN AGATHA CHRISTIE

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Agatha Christie werd geboren. Deze meesteres in detectives woonde in Torquay, aan wat ook wel de “Engelse rivièra” wordt genoemd, in Devon, Zuidwest-Engeland. Deze streek noemt men nu in één adem met Agatha Christie en mag door haar fans zeker niet gemist worden. Haar vakantieverblijf was Greenway in Devon, waar men terug in de tijd kan gaan naar de jaren 1950 en zelfs kan overnachten. Het is ook een perfect jaar om The Mousetrap in Londen te zien. In de hele wereld is een toneelstuk nog nooit zo langdurig in het theater vertoond: in 2015 wordt dat al het 63e jaar!
 

 

6. Het wonderland en het land van Austen te beleven – ALICE 150 EN EMMA 200 JAAR

Er worden in 2015 diverse grote literaire werken herdacht. Alice in Wonderland is dan 150 jaar oud, en daarom is het een goed moment voor een bezoek aan Oxford, waar de schrijver Lewis Carroll woonde. Voor fans van Alice zijn er diverse tochten met gids te maken en is er ook een theehuis, en niet te vergeten het 18e-eeuwse Antony House, waar de film Alice in Wonderland door Tim Burton werd opgenomen. En volgend jaar is het 200 jaar geleden dat Emma van Jane Austen het licht zag. Liefhebbers van Jane Austen kunnen hun hart ophalen door op diverse locaties de voetsporen van deze koppige heldin en de geliefde schrijfster te volgen, bijvoorbeeld met speciale tochten en in Jane Austen’s House Museum.

7. Een historisch moment te herdenken – DE MAGNA CARTA 800 JAAR OUD

In 2015 is het 800 jaar geleden dat de Magna Carta werd ondertekend. Dat is één van de belangrijkste documenten in de Britse geschiedenis en zelfs wereldgeschiedenis. Er zijn speciale Magna Carta-tochten uitgezet waarmee zes verschillende aspecten van het verhaal van de Magna Carta tot leven komen. Het zijn 2- of 3-daagse routes die men zelf kan volgen, met onderweg o.a. belangrijke toeristische bestemmingen, zoals de British Library, een aantal van de prachtigste kathedralen en verschillende kleine plaatsjes en dorpjes. Deze locaties hebben allemaal een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Magna Carta zo’n 800 jaar geleden. Lincoln Castle, waar één van de exemplaren van de originele Magna Carta te zien is, opent ter ere van dit herdenkingsjaar weer zijn deuren na een vier jaar durende renovatie, die 22 miljoen pond heeft gekost.

8. Het verleden niet te vergeten – WINSTON CHURCHILL

In 2015 is het ook 50 jaar geleden dat één van de beroemdste en meest geliefde Britse premiers, Winston Churchill overleed. Een goed moment voor een bezichtiging van zijn landhuis, Chartwell – dat tegenwoordig door National Trust wordt beheerd – of aan de Churchill War Rooms in Londen, de bunker waar Churchill en zijn regering tijdens de Blitz in de Tweede Wereldoorlog verbleven. Blenheim Palace mag men ook niet missen, want daar werd hij geboren en deed hij ook zijn huwelijksaanzoek aan zijn vrouw.

9. Highland games bij te wonen – BRAEMAR GATHERING 200 JAAR

De Braemar Gathering viert in 2015 zijn 200-jarig bestaan. Dit is één van de beroemdste Schotse Highland Games, een gebeurtenis die ook de Britse koninklijke familie graag bijwoont. De Braemar Royal Highland Society werd in 1815 in alle eenvoud opgericht. Het is sindsdien een steeds belangrijker evenement geworden en heeft inmiddels een koninklijk predicaat ontvangen. Hier ziet men een prachtig staaltje van de rijke en unieke Schotse cultuur, compleet met traditionele spelen zoals paalwerpen (tossing the caber), touwtrekken (tug of war) en highland dancing, terwijl de doedelzakken uiteraard ook niet ontbreken!


10. De hele nacht te feesten – LONDENSE ONDERGRONDS RIJDT DE KLOK ROND

Op 12 september 2015 is het zover: de Londense metro krijgt in de weekenden een aantal nachtlijnen. Daarmee voegt Londen zich bij steden als New York en Berlijn, die al dergelijke lijnen hebben. Zo kunt u ook ‘s nachts blijven feesten en toch met de ondergrondse terug naar uw hotel gaan! Er zijn in Londen en andere grote Britse steden volop gelegenheden om ook ‘s nacht te genieten van het uitgaansleven en deze nachtlijnen bevestigen het belang van het amusement dat Groot-Brittannië te bieden heeft. Men kan al vóór de vakantie Visitor Oyster Cards (ov-chipkaart voor Londen) aanschaffen op www.visitbritainshop.com.

11. Kinderen blij te maken – SHREK, EILANDEN EN SHAUN HET SCHAAP

In de zomer van 2015 staat de opening van een gloednieuwe Shrek-attractie (pretpark) in Londen gepland. En in het voorjaar gaat er een groot project in de Chester Zoo van start. Dankzij de 30 miljoen pond die in dit project is geïnvesteerd, kan men een boeiende, virtuele reis langs vele Zuidoost-Aziatische eilanden maken. Verder gaat ook de filmversie van Shaun het Schaap in première. Kortom, kinderen kunnen zich volop verheugen op een bezoek aan Groot-Brittannië. Verwoede fans van Shaun mogen een bezoek aan Bristol ook niet overslaan, want daar bevindt zich de animatiestudio van Aardman waar de series en de film zijn gemaakt. Volgend jaar komt er in Bristol ook een kunstroute langs gigantische beelden van Shaun.

12. Voor groen te gaan – BRISTOL EUROPESE GROENE HOOFDSTAD

Bristol heeft de eer om als Europese Groene Hoofdstad voor 2015 te zijn aangewezen. Een ideaal jaar om deel te nemen aan de vele ecologische activiteiten in een van de leukste steden van Engeland. Ook in de rest van Groot-Brittannië zijn er legio mogelijkheden om milieuverantwoord te genieten, met bijvoorbeeld sublieme accommodatie- en eetgelegenheden die ‘groen gaan’ een heel bijzondere draai geven.

13. Een typisch Brits product te kopen – NIEUW BEZOEKERSCENTRUM VAN WEDGWOOD

Een van de bekendste Britse merken, Wedgwood, opent in 2015 in Stoke-on-Trent zijn nieuwe bezoekerscentrum waar maar liefst 34 miljoen pond in geinvesteerd is. Bezoek de stijlvolle Wedgwood Tea Rooms voor een ultieme afternoon tea, die natuurlijk op het mooiste porselein wordt geserveerd. Volg een rondleiding in het bekroonde Wedgwood Museum, en plan een lunch of diner in het nieuwe restaurant. De grootse opening van het gloednieuwe bezoekerscentrum, Wedgwood Visitor Experience is gepland rond Pasen 2015.

14. Zelf geld te maken – BEZOEK DE ROYAL MINT IN WALES

Voor het eerst in de 1000-jarige geschiedenis van de oudste producent in Groot-Brittannië, opent The Royal Mint (‘s werelds meest vooraanstaande exporterende munthuis), zijn deuren voor het publiek. Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe het geld dat we dagelijks gebruiken wordt gemaakt. Er was al een interessant museum ter plekke, maar nu kunnen bezoekers ook het productieproces met eigen ogen aanschouwen. En men krijgt zelfs de kans om een eigen munt te slaan!

15. Feest te vieren – 25 JAAR MANCHESTER PRIDE

In 2015 viert Manchester het 25-jarig bestaan van de Manchester Pride. Dit is één van de langstlopende gay-evenementen in Groot-Brittannië, in één van de leukste en meest cultuurrijke steden. En in 2015 wordt er vanwege het 25-jarig bestaan qua stijl nog een schepje bovenop gedaan. Er zijn talloze beroemde lesbische en homolocaties om te bezoeken, te verblijven, te feesten, of om van een romantisch samenzijn te genieten. Ontdek de regenboogvlaggen in Groot-Brittannië!

Comments are closed.