Haags icoon Edith Schiele verovert New York

Edith Schiele, Egon Schieles meesterwerk en hoogtepunt uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, verovert New York. ‘Portret van Edith’ is één van de topstukken in de tentoonstelling ‘Egon Schiele. Portraits’ in de prestigieuze Neue Galerie in New York.


Het werk van de Oostenrijkse schilder is sinds 1927 in bezit van het Gemeentemuseum en ook hier al jaren zeer geliefd bij publiek en medewerkers van het museum. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum:

Dit ontroerende portret is het enige schilderij van Schiele in Nederland en daarom lenen we het zelden uit. We zijn trots dat het werk nu in New York hangt en dat er nog veel meer liefhebbers Edith kunnen bewonderen.

Egon Schiele. Portraits

Edith maakt in New York onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Egon Schiele. Portraits’. Het is de eerste tentoonstelling ooit in Amerika die inzoomt op de portretkunst van de Oostenrijkse kunstenaar. In de tentoonstelling zijn 125 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken te zien; ‘Haagse’ Edith is één van de topstukken uit de tentoonstelling. Tevens is Edith het ‘covermodel’ van de tentoonstelling en siert zij het pr-materiaal. Daarmee is zij de komende maanden niet uit het straatbeeld van New York weg te denken. Deze week schitterde ze bovendien al in de New York Times.

 

ZIE OOK: Leukste tips voor je bezoek aan Den Haag

 
In 1927 organiseerde het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met de Oostenrijkse ambassade een grote tentoonstelling over Oostenrijkse kunst. Te zien was werk van kunstenaars van de Wiener Sezession en Wiener Werkstätte, waaronder Klimt en Egon Schiele, Josef Hoffman en Koloman Moser. Mevrouw Leembruggen-Von Lieben, vrouw van de Oostenrijkse ambassadeur, kocht een van de Schieles in de tentoonstelling en schonk deze in 1927 aan het museum. ‘Portret van Edith’ is nog altijd de enige Schiele in Nederland. Geen enkel ander Nederlands museum heeft een Schiele in bezit.
 

 

Edith Schiele

Egon Schiele portretteerde zijn vrouw Edith in 1915 vlak voor hun huwelijk. Op het schilderij zien we haar in een fragiele pose, als een bijna schuchter en bedachtzaam meisje. Ze draagt een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte. Uit onderzoek blijkt overigens dat deze gordijnstof in werkelijkheid uit zwart, wit en grijstinten bestond. Toch schilderde Schiele de jurk in kleur. Ook leunde zij in werkelijkheid tegen een tafel, die in dit portret niet is te zien. Het schilderij straalt een zekere tragiek uit, die overigens later werkelijkheid werd. Drie jaar na het portret sterft Edith – zwanger van hun kind – samen met haar man aan de Spaanse griep.

Egon Schiele

Egon Schiele is één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw en het ‘enfant terrible’ van de Weense avant-garde. Zijn expressionistische werk – met als thema’s ontluikende seksualiteit, dood en verval – veroorzaakte een groot schandaal in het Wenen van het begin van de 20e eeuw. Vanaf zijn huwelijk met Edith in 1915, het jaar waarin hij ook Portret van Edith schilderde, verandert zijn werk. Het verliest zijn kenmerkende grilligheid en de lijnen worden wat ronder.

Comments are closed.