Thüringen 25 jaar na de val van de muur

De vreedzame revolutie van de DDR-burgers en de val van de muur op 9 november 1989 luidde het einde van de DDR en de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland in. Vijfentwintig jaar later laat deze gedenkwaardige gebeurtenis nog steeds diepe emoties achter. De westgrens van de deelstaat Thüringen vormt met 763 kilometer het langste gedeelte van de voormalige Duits-Duitse grens. De vele musea langs de grens evenals de monumenten en speciale wandel- en fietspaden in Thüringen herinneren aan deze Duitse tweedeling. Informatie over dit thema is het hele jaar door te verkrijgen maar met het jubileum dit jaar worden er ook verschillende evenementen rond 9 november georganiseerd.

thuringen-25-jaar-historie

Huis op de grens

Een van de belangrijkste plekken die herinneren aan de Duitse tweedeling is het toenmalige observatiepunt van de Verenigde Staten, Point Alpha. Vanaf deze plek in Thüringen werd Oost-Duitsland vanuit het westen in de gaten gehouden. Tien jaar na de opening van het monument ‘Haus auf der Grenze”, is dit jaar de tentoonstelling vernieuwd. Het omvat actuele informatie over de uitwerking van de Koude Oorlog in deze regio en de invloed van het regime op het leven aan de grens. Op 6 november 2014 wordt in het “Haus auf der Grenze” de film “Bis an die Grenze – Der private Blick auf die Mauer” vertoond met aansluitend een gesprek met de documentairemakers.

 

ZIE OOK: Handige informatie voor je trip naar Duitsland

 
Een plek met een dubbele betekenis is het monument en educatiecentrum Andreasstraße in Erfurt. Kort geleden werd hier de permanente tentoonstelling “Gevangenschap, dictatuur, revolutie. Thüringen 1949-1989” geopend.
 

 

Persoonlijk ooggetuigenverslag

In dit huidige monument was vroeger het detentiecentrum van het ministerie van Staatsveiligheid gevestigd. De tentoonstelling combineert de resultaten van historisch onderzoek met verklaringen van ooggetuigen uit de DDR- tijd door middel van video-interviews en historische voorwerpen en documenten. Het educatiecenrum organiseert dit jaar verschillende activiteiten rondom de val van de muur. In samenwerking met het Stadtmuseum Erfurt vertellen ooggetuigen tijdens een lezing op 9 november 2014 om 17:00 uur in de Andreasstraße over het openen van de grens in Thüringen 25 jaar geleden. Op 10 november 2014 om 17:00 uur wordt de documentaire “De familie” van Stefan Weinert vertoond over de familie van slachtoffers van de muur en hun zoektocht naar de waarheid. De regisseur licht de documentaire aansluitend toe en beantwoordt vragen.

Trabant paradijs

Een tentoonstelling in de stad Weberstedt laat een andere kant van het dagelijks leven in de DDR zien, de cultauto Trabant in vele verschillende vormen. Trabantliefhebber Volkmar Helbing heeft vele uren besteed aan het vervaardigen van unieke Trabantjes. Van brandweerwagens en melkauto’s tot een cabrio voor het Oost-Duitse voetbalelftal. Deze tentoonstelling laat al deze voertuigen zien en het museum biedt ook de mogelijkheid om een Trabant te huren voor een rondrit in stijl in Thüringen en omgeving.

Audiotour langs de Groene Strook

In de schaduw van de grens lag een stuk land waar niemand toegang tot had en waar de natuur zich ongestoord kon ontwikkelen. Vandaag de dag is deze “Groene Strook” in Thüringen een unieke plek voor wandelaars en fietsers om de natuur te verkennen en geeft een audiotour het hele jaar door de mogelijkheid om meer te weten te komen over de Duitse tweedeling.

Comments are closed.