Gastronomades, het Lekkerste Evenement uit Poitou Charentes Frankrijk

C’est trop bon: het laatste weekend van november is Angoulême het mondiale middelpunt voor iedereen die van goed en lekker eten houdt, zowel traditioneel als modern, maar altijd van Franse bodem. Voor de twintigste keer wordt dan namelijk het culinaire evenement Gastronomades georganiseerd, dat de laatste jaren meer dan honderdduizend bezoekers per keer trekt.

Franse lekkernijen

Franse lekkernijen

Wedstrijden tussen bekende chefs

Zij kunnen er kennismaken met bijna tweehonderd kleine en grotere producenten en andere vaklieden, die werken met regionale producten en ambachtelijke technieken. Zo staat op het programma een wedstrijd tussen bekende chefs, die hun vakmanschap moeten bewijzen door ter plekke aan de slag te gaan met een verrassingspakket van ingrediënten. Schoolkinderen zetten hun eerste stappen in de keuken, jonge slagers en bakkers in opleiding – en andere leerlingen – nemen deel aan concoursen, er kan geproefd worden, er zijn lezingen en er is een beurs waarop ook kleine agrariërs het grote publiek kennis kunnen laten maken met hun producten.

 

ZIE OOK: Toeristische tips Frankrijk

 

Poitou-Charentes steunt de Gastronomades van harte en mede daardoor is de entree voor de bezoekers gratis. Bijna zeventig procent van het grondoppervlak van de regio in Frankrijk is gewijd aan landbouw. Tot de bekendste regionale producten behoren de cognac, de oesters van Marennes Oléron, de Pineau des Charentes (drank van most versterkt met cognac), licht ziltig lamsvlees (agneau de pré salé), vele soorten vis, groente, gevogelte, room, boter (zoals de beroemde uit Echiré), slakken en vele soorten geiten-, schapen- en koeienkaas.

Gastronomades

Gastronomades

 

 

Historisch Angoulême

Angoulême zelf is rijk aan Romaanse architectuur, zoals de magnifieke kathedraal Saint Pierre, met een façade die grotendeels uit de twaalfde eeuw stamt. De stad is gebouwd op een tachtig meter hoog plateau dat uitkijkt over een bocht in de Charente, een rivier met veel interessante sluizen. De geschiedenis telt een bonte reeks overheersers en machtswisselingen (met Visigoten, Clovis, de Noormannen, de Engelsen, Karel V, godsdienstoorlogen…). Niet voor niets draagt de stad het label “Ville d’Art et Histoire”. Over de meer recente historie van Angoulême als centrum van de papierindustrie en Hoofdstad van het Stripverhaal zijn musea te bezoeken.

Comments are closed.