Oktober dans- en filmmaand in Alentejo’s werelderfgoedstad Évora

Wie Évora bezoekt, waant zich in een groot openluchtmuseum. Deze historische stad in de onbekende Portugese regio Alentejo is niet voor niets door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
alentejo-portugal

Portugals Gouden Eeuw

Évora staat bekend als de best bewaarde stad uit Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en specerijenhandel. Binnen haar vestigingsmuren, die grotendeels nog in tact zijn, liggen tal van indrukwekkende bezienswaardigheden die de Portugese geschiedenis tot leven brengen. Maar ook moderne culturele instanties vinden in Évora hun weg. Zo staat de maand oktober in het teken van het International Contemporary Dance Festival (FIDANC) en het International Short Film Festival (FIKE), waar met name veel jongeren op af komen.
 
ZIE OOK: Inspiratie voor een vakantie in Alentejo
 
Van 10 tot 18 oktober vindt de 15e editie van het internationale moderne-dansfestival in Évora plaats, genoemd FIDANC. Tijdens dit festival bloeit de historische stad op en worden diverse moderne-dansoptredens gegeven voor zowel jong als oud. Wie het aandurft, kan die dagen zelf verschillende dansworkshops volgen.
 

 

21-25 oktober – Nederlandse film vertegenwoordigd op filmfestival FIKE

Het internationale filmfestival FIKE wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd en vindt van 21 tot 25 oktober plaats in de Alentejaanse steden Évora en Beja. Meer dan duizend ‘short films’ in de vorm van documentaires, animaties en ficties uit 44 verschillende landen hebben zich aangemeld voor het filmfestival, waarvan deze 39 films zijn geselecteerd om te worden getoond. Onder de trotse selectie bevindt zich ook een Nederlandse fictiefilm: Reizigers in de Nacht (Travelers in the Night).

Sfeer proeven in idyllisch stadje op Portugese hoogvlakte

Het stadsaanzicht van Évora alleen doet denken aan een kunstwerk. Op de weids uitgestrekte hoogvlakte van de Alto Alentejo liggen Évora’s kronkelige straatjes, karakteristieke pleintjes en witte huisjes versierd met balkonnetjes en typisch Portugese azulejos (blauwe keramieken tegeltjes). Cultuurliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. In de straten van Évora maak je een wandeling door de geschiedenis en doe je op iedere hoek kennis op over het diverse en rijke verleden van de regio. Ook breng je er een bezoekje aan het grootste culturele instituut van Évora, het Fórum Eugénio de Almeida, waar allerlei artistieke (met name moderne-kunst) tentoonstellingen worden gehouden. Het charmante plein Praça do Giraldo vormt het hart van de stad. Hier pak je een terrasje terwijl je geniet van het uitzicht op de bedrijvigheid rondom de winkeltjes of de marmeren Renaissance fontein waar de lokale bevolking temperamentvol het gesprek van de dag voert.

Van cultureel werelderfgoed tot levendige studentenstad

In Museumstad Évora maak je een reis door de tijd. Terwijl er nog sporen te zien zijn van het Romeinse tijdperk, krijgt de stad steeds meer een modern tintje door het groeiende aantal studenten dat er woont. Het historische centrum wordt onder andere gekenmerkt door de Romeinse Templo de Diana uit de 2e eeuw – één van Portugals meest waardevolle overblijfselen van de oudheid. Een andere historische trekpleister is de vroeg-gotische Kathedraal van Évora (12e eeuw), bijzonder om haar twee ongelijke torens. Voor echte liefhebbers biedt het Klooster van Lóios uit de 14e eeuw een indrukwekkende slaapplek waar je je helemaal in het verleden waant. Om de denkbeeldige tijdlijn van bezienswaardigheden af te sluiten, is in 1979 een oud Jezuïtenklooster uit de 16e eeuw heropend als universiteit. Sindsdien trekt Évora, als één van Portugals belangrijkste universiteitssteden, niet alleen geschiedenisverkenners maar ook jongeren van over de hele wereld. Voor een studie, een bruisend avondje uit, een festival of gewoon een goed glas wijn. Dat is immers toch ook cultuur?

Comments are closed.