De Rijnfietsroute: van de Alpen naar de Noordzee

Europese première: de Rijnfietsroute is als eerste fietsroute conform een nieuwe Europese standaard gecertificeerd. Het certificaat werd officieel uitgereikt tijdens de ‘Cycling without Borders’ conferentie in Bazel.
rheinradweg

Sjaak Kamps, directeur van de Euregio Rijn-Waal en lead partner van het project, nam het certificaat in ontvangst. Met het kwaliteitskenmerk is een eind gekomen aan het vierjarige project, waarmee op Europees niveau meer bekendheid voor de Rijnfietsroute werd gegenereerd. In licht gewijzigde vorm blijven de projectpartners uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland ook in de toekomst samenwerken.

Demarrage

Uniforme bewegwijzering, Europese certificering, een landoverkoepelende website, een reeks evenementen, een servicehandboek en nieuwe arrangementen: het door de EU gesubsidieerde INTERREG IVB-project ‘Demarrage’ heeft veel concrete resultaten opgeleverd. 18 partners uit vier landen hebben samen de Rijnfietsroute ontsloten, opgeknapt en vermarkt. Het resultaat is een toeristisch kwaliteitsproduct van de bron van de rivier in de Alpen tot aan de monding in de Nederlandse Noordzee”, aldus Sjaak Kamps.
 

 
Het signet van de EuroVelo 15 wijst de weg: in het kader van het project Demarrage werd de Rijnfietsroute voorzien van uniforme bewegwijzering. Daarmee is een van de belangrijkste doelstellingen van het project behaald: het zichtbaar maken van de Rijnfietsroute van de bron tot aan de monding. In totaal zijn er langs de route duizenden borden geplaatst. Deels werd nieuwe bewegwijzering geplaatst, deel werd het beeldmerk in de bestaande bewegwijzering geïntegreerd. Lukas Stadtherr van de stichting Schweiz Mobil maakt de balans op: “Onze belangrijkste doelstelling was de plaatsing van een internationale, uniforme bewegwijzering. Dit doel hebben wij bereikt.”
rheinradweg-eurovelo

Certificering


De gehele route is conform een nieuwe Europese standaard gecertificeerd, zodat in heel Europa dezelfde kwaliteitsstandaard kan worden gehanteerd. De criteria werden opgesteld door de European Cyclist´s Federration (ECF) en de Duitse wielrijdersbond ADFC. Elke etappe van de in totaal circa 2.400 kilometer lange route werd door testfietsers vastgelegd. Langs de route hebben de testfietsers onder andere de breedte van het fietspad, obstakels zoals paaltjes of slagbomen, het oppervlak van het fietspad en mogelijk gevaarlijke punten beoordeeld. Bovendien werd de verkeersdichtheid langs en op de route genoteerd. Op het gebied van service zochten de testers antwoord op de vragen: waar bevinden zich verhuurpunten? Zijn er voldoende fietsvriendelijke overnachtings- en horecagelegenheden te vinden? Kunnen e-bikes worden opgeladen? Zijn er genoeg picknick- en speelplaatsen? En welke bezienswaardigheden zijn een tussenstop waard? Hierbij speelt een duidelijke en uniforme bewegwijzering een belangrijke rol.

Internationale website

Als eerste ‘mijlpaal’ werd een internationale website voor de gehele Rijnfietsroute ontwikkeld. Op de site zijn voor het eerst alle hoogtepunten in de landen waar de Rijnfietsroute doorheen voert op één website te bekijken. Via de internationale hoofdpagina worden de gebruikers eenvoudig doorverwezen naar land- of regiospecifieke subpagina’s. Tegelijkertijd is de nieuwe website een Europees voorbeeldproject: de structuur van de website dient als format voor alle EuroVelo-routes van de ECF.

De informatie voor fietstoeristen is in vier talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Naast feiten en cijfers over de afstanden valt er voor de gebruikers nog veel meer te ontdekken: van natuur- en cultuurschatten langs de kant van de weg, musea en havens tot regionale lekkernijen, zoals wijn- en kaasproeverijen. Op de website staat alles wat de Rijnfietsroute voor een actieve vakantie te bieden heeft.

Nieuwe evenementenreeks

Op de website is nog een resultaat van het ‘Demarrage’-project te vinden: het overzicht met evenementen in het kader van de Rijnfietszomer. Onder deze vlag worden jaarlijks van mei tot september meer dan 40 openluchtevenementen langs de Rijnfietsroute onder één noemer gebundeld. Het gaat hier om bestaande evenementen, die zeer interessant zijn voor liefhebbers van een actieve vakantie: van fietsdagen tot wijnfeesten, van wielrennen tot culturele evenementen. Elk jaar wordt in steeds een andere plaats langs de route een centraal evenement georganiseerd. In 2013 stond ‘Tal total’ in het MiddenRijndal in de spotlights, in 2014 vond de Rijnfietszomer plaats bij de ‘Niederrheinische Radwandertag’ in Krefeld.

Servicehandboek

Het nieuwe servicehandboek over de Rijnfietsroute is een compact hulpmiddel voor fietsers die hun tocht vooraf willen uitstippelen. De 88 pagina´s tellende brochure bevat praktische informatie over de bewegwijzering, feestdagen, evenementen en overige wetenswaardigheden. Bovendien wordt de complete Rijnfietsroute gepresenteerd, opgedeeld in 13 etappes.
 

 
Het aanbod loopt uiteen van fietsvriendelijke hotels en fietsenmakers tot lokale VVV´s en bezienswaardigheden langs de route. Het boek is verkrijgbaar bij alle toeristische partners langs de route. Het handboek kan ook gratis via de website worden gedownload en is beschikbaar in de vier projecttalen Nederlands, Duits, Engels en Frans.

18 partners uit vijf landen

Het Demarrage-project was een samenwerkingsverband van 18 partners uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en België. Het ging hierbij om toeristische organisaties en verschillende overheidsinstanties. Het gezamenlijke doel was, om binnen heel Europa publiciteit te genereren voor de Rijnfietsroute, om zo de toeristische aanbieders langs de route te ondersteunen. Hiervoor werden onder andere nieuwe arrangementen voor fietstoeristen samengesteld. Op deze manier ontstonden gezamenlijke arrangementen van verschillende landen en combinaties van activiteiten. Vanaf januari 2015 zal een andere organisatie de taken overnemen. De European Cyclists’ Federation in Brussel en Romantische Rhein Tourismus in St. Goarshausen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Comments are closed.