Inkomend toerisme groeimarkt voor Nederland

Het inkomend toerisme is van groot belang voor de Nederlandse economie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag nieuwe cijfers over het economisch belang van de toeristische sector gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de groei vooral door buitenlandse toeristen komt. In 2013 bezochten 12,8 miljoen buitenlandse toeristen ons land. Dat is een groei van vijf procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Ook in toekomst profiteren

Inkomend toerisme is een groeisector en NBTC is blij dat de TSA-cijfers het belang van de sector onderstrepen. Het is een van de weinige sectoren die ook tijdens de crisis volumegroei weet te realiseren. De sector levert een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Uit het Toekomstperspectief ‘Destinatie Holland 2025’ van NBTC blijkt dat Nederland in 2025 in potentie 16 miljoen bezoekers kan ontvangen. “Deze groei moeten we willen verzilveren. In 2025 stijgen de totale bestedingen van buitenlandse verblijfsbezoekers naar zo’n 12,4 miljard euro. Als gevolg daarvan groeit ook de werkgelegenheid naar zo’n 80.000 banen. Kortom, internationale bezoekers dragen substantieel bij aan inkomen, werkgelegenheid en voorzieningen in ons land”, aldus Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.
 
ZIE OOK: Nederland vakantieland
 
Nederland is een populaire reisbestemming maar kent grote en groeiende internationale concurrentie. Het realiseren van de geschetste groei brengt uitdagingen met zich mee. Op sommige plekken en in sommige periodes is het al meer dan druk in ons land. Vranken: “Om maximaal te profiteren van het internationale bezoek is het noodzakelijk om gasten te verleiden (ook) op andere momenten naar Nederland te reizen en/of andere plekken te bezoeken. Zo zorgen we voor duurzame groei en maken en houden we ons land leefbaar, geliefd en winstgevend.”
 

 

Investeren blijft noodzakelijk

Groei en zelfs marktbehoud zijn geen vanzelfsprekendheid. “Het is van belang dat we onze bestemming blijvend op de kaart zetten bij internationale bezoekers, zeker ook op de lange termijn. Daarom is het nodig om meerjarig, structureel en consequent te investeren in Holland-marketing. Een prachtig perspectief lonkt, maar het behalen van dit resultaat vraagt om een ophoging van het publieke budget. Alleen zo kunnen we de kansen die het toerisme ons land biedt duurzaam verzilveren”, aldus Vranken.

Comments are closed.