Kazimir Malevich en kostbare eieren uit het Tsarenrijk

Van 25 november 2014 t/m 15 maart 2015 presenteert het Drents Museum een solotentoonstelling van een van de belangrijkste Russische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw: Kazimir Malevich (1878-1935).
malevich

Figuratieve werk

Uniek aan deze grote tentoonstelling is dat voor het eerst in Nederland het latere en vrij onbekende figuratieve werk van Malevich centraal staat. Daarnaast wordt een serie kostuums en ontwerptekeningen getoond en is zijn dodenmasker te zien. Allen afkomstig uit het State Russian Museum in St. Petersburg. Naast deze bijzondere collectie is het museum er in geslaagd gelijktijdig een grote verzameling Russische pronkeieren naar Assen te halen. Absoluut topstuk is het wereldberoemde ‘Appelbloesem-ei’ van hofjuwelier Karl Fabergé (1846-1920). De luxueuze eieren maken deel uit van de collectie van het Liechtensteinische LandesMuseum en zijn nog nooit buiten Liechtenstein geëxposeerd. Van 25 november 2014 tot en met 1 maart 2015 worden ze in het Drents Museum getoond.
 
ZIE OOK: Drenthe perfect voor de Nederlandse toerist
 

Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie

Voor deze solotentoonstelling worden 60 topstukken uit St. Petersburg naar Nederland gehaald. De nadruk ligt op het latere en minder bekende, kleurrijke figuratieve werk van de kunstenaar, dat hij vanaf 1928 tot zijn dood in 1935 maakte. Het is de meest onderbelichte periode uit zijn oeuvre. Dit komt onder andere doordat bijna zijn volledige nalatenschap na zijn dood via de erven Malevich in het State Russian Museum terechtkwam en door het communistische systeem nauwelijks buiten Rusland bekend was. Pas na de ‘perestrojka’ (vanaf 1985) kregen deze schilderijen enige bekendheid.

In de tentoonstelling in de tentoonstellingsvleugel is de rijke stilistische ontwikkeling te zien die Malevich voorafgaand aan zijn figuratieve periode doormaakte. De bezoeker wordt ter introductie aan de hand van enkele sleutelstukken meegenomen in de verschillende stijlperiodes van het impressionisme, symbolisme, kubisme en suprematisme. Hoogtepunt van deze inleidende serie werken is het volledig abstracte werk ‘Zwart Vierkant’ (ca. 1923), dat als één van de bekendste werken uit de kunstgeschiedenis geldt. Vervolgens wordt de ontwikkeling van zijn figuratieve werk, dat deels geabstraheerd is, uitvoerig belicht. Ook zijn fameuze Renaissance portretten (vanaf 1933), waaronder zijn zelfportret (1933), krijgen ruim de aandacht.
 

 
Naast 60 originele schilderijen omvat de tentoonstelling een serie kostuums en ontwerptekeningen, die Malevich maakte voor de avantgardistische opera ‘Victory over the Sun’ (1913). Voor het eerst in Nederland is zijn originele dodenmasker en dito hand te zien. Unieke foto’s en andere documentatie uit Malevich’ archief vertellen zijn persoonlijke verhaal. Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie is de derde tentoonstelling in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum na Realisme uit Leipzig (2009) en De Sovjet Mythe (2012-2013).
25 november 2014 t/m 15 maart 2015

Kostbare eieren uit het Tsarenrijk – Geloof, Hoop en Liefde

De pronkjuwelen, uitgevoerd in de meest kostbare materialen met unieke versieringen, staan symbool voor de pracht en praal van de Russische hofcultuur rond 1900. Het topstuk van deze tentoonstelling is het wereldberoemde ‘Appelbloesem-ei’ van hofjuwelier Karl Fabergé (1846-1920). Er komen circa 130 eieren naar Assen. De bijzondere objecten zijn afkomstig uit het LandesMuseum in Liechtenstein, het museum bezit een van de grootste verzamelingen Russische eieren ter wereld. De kostbare eieren uit het Tsarenrijk zijn vanaf 25 november in de Balzaal van het Drents Museum te zien.
25 november 2014 t/m 1 maart 2015

Comments are closed.