Expositie Johan Steenbergen en de beroemde Exakta camera

Kent u Johan Steenbergen uit Meppel? Ooit wereldberoemd als camerafabrikant en innovator. Van 4 oktober 2014 t/m 3 januari 2015 zijn meer dan vijftig door hem gefabriceerde camera’s, waaronder de wereldberoemde Exakta-camera, in het Drukkerijmuseum tentoongesteld. Deze worden vergezeld van foto’s en hoogte- en dieptepunten uit het leven van Johan Steenbergen.
meppel-steenbergen-exakta

Het begin

Als de Tweede Wereldoorlog niet was uitgebroken, was Johan Steenbergen (Meppel 1886 – Osnabrück 1967) misschien wel de “Steve Jobs” van de moderne camera-industrie geworden! Deze zoon van een textielhandelaar uit Meppel vestigde begin twintigste eeuw het wereldberoemd geworden bedrijf ‘Ihagee Kamerawerk Steenbergen & Co’ in het “Silicon Valley” van de camera-industrie uit die tijd, Dresden. Ondanks de Eerste Wereldoorlog en de crisis van de jaren dertig slaagde Johan Steenbergen er in om met de juiste mensen een van de meest innovatieve cameraproducenten van de wereld te worden. Zijn bedrijf telde uiteindelijk meer dan 500 werknemers.
 
ZIE OOK: Super zomer voor toeristisch Drenthe
 
Zijn grootste succes was de Kine Exakta camera van 1936. Het was de eerste kleinbeeld-spiegelreflexcamera ter wereld en is nog steeds de wereldstandaard voor dit type camera’s, ook de digitale.
De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte een breuk in zijn leven. Hij weigerde voor de nazi’s te werken, werd gearresteerd en moest uiteindelijk Duitsland verlaten. Hij heeft zijn (in 1945 gebombardeerde) fabriek nooit meer teruggezien.
 

 
Na de oorlog werd hem de toegang tot de DDR ontzegd. Vele processen heeft hij gevoerd over teruggave van zijn patenten, eigendoms- en merkrechten. Zonder Johan Steenbergen ontwikkelde zijn weer opgebouwde bedrijf in Dresden de succesvolle Kine Exakta verder tot de Exakta Varex, de meest uitgebreide en succesvolle systeemcamera van de jaren ’50 en ‘60.
De poging van Johan Steenbergen om in West-Duitsland een nieuwe cameraproductie op te bouwen is niet gelukt. De technologische en commerciële voorsprong van de Japanse camera-industrie deed uiteindelijk de meeste Europese camerabouwers de das om.

Diplomaat

Johan Steenbergen stond bekend als een sociaal ingestelde, aimabele werkgever met een groot zakentalent en gevoel voor wat zijn klanten wensten. In de jaren ’30 werd hij Honorair Consul van Nederland in Dresden.

Na de oorlog werd hij Consul van Nederland in West-Duitsland en zette zich tot op hoge leeftijd in voor de wederzijdse handel, cultuur en de oplossing van de Eems-Dollard-grenskwestie. 
Zijn naam leeft voort in de Steenbergen Stichting, door hem opgericht om goede doelen te steunen op het gebied van cultuur en fotografie, zoals met het Steenbergen Stipendium voor Fotografie, een jaarlijkse prijs voor veelbelovende jonge fotografen, en het Steenbergen Stipendium voor de geschiedschrijving van Drenthe.

De tentoonstelling

De tentoonstelling is vanaf 4 oktober t/m 3 januari 2015 van dinsdag t/m zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk!

Comments are closed.