Cultuurfestival Schauraum in Münster

Münster is een heerlijke plek voor een afwisselende City Trip. De middelgrote metropool met het vriendelijke karakter van een groot dorp heeft het allemaal: het licht glooiende Münsterland rondom, het bruisende uitgaansleven van een echte studentenstad, smalle steegjes om eindeloos te shoppen, maar vooral: uitzonderlijk veel kunst, culturele evenementen en bijzondere architectuur.

Schauraumeroeffnung-duitsland-balonnen
Hoogtepunt van het culturele jaar is zonder twijfel het grandioze kunst- en cultuurfestival Schauraum in september. Dit jaar extra feestelijk dankzij de opening van een nieuwe vleugel van het LWL-Museum én de niet te missen Museumnacht.

Schauraum

Iets later dan andere jaren: van donderdag 18 t/m zondag 21 september. Met een luisterrijk cultuurprogramma dat eigenlijk niet in vier dagen past. Kloppend hart van het festival is het plein achter het Raadhuis: de Roter Platz. Tijdens Schauraum doet de binnenplaats Italiaans aan: geroezemoes op gezellige terrasjes en loungebanken, de ‘Palazzi’ rondom zijn sfeervol verlicht, er klinken opera-aria’s, er wordt heerlijk gegeten. Iedereen is ‘s avonds terug van de langgerekte Boekenmarkt aan de oevers van de Aasee, van een inspirerende architectuurwandeling, onderweg naar nóg een concert of theaterstuk.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden Münster

 

Het museum met de internationale topcollectie was een tijdje gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Op 19 september wordt het feestelijk geopend met een gevarieerd en spannend programma. Speciale rondleidingen, open ateliers en een splinternieuwe vleugel met een vleugje ‘New York in Münster’. En dan het gebouw zelf: een kunstwerk op zich, van verrassende, moderne architectuur. De Museumnacht duurt van zaterdagmiddag 16 uur tot middernacht. Wie comfortabele schoenen draagt, kan genieten van lezingen, thematentoonstellingen en voordrachten in ruim 40 grote en kleine musea en galeries. Bijna allemaal gratis toegankelijk. Het gerenommeerde Kunstmuseum Pablo Picasso doet voor de gelegenheid 3 euro van de entreeprijs af.

 

 

Voor wie dan nog niet genoeg heeft…

…is er de zondagse markt van hobby-boekhandelaren en antiquariaten in het knusse Kuhviertel, een speciale Schauraumtentoonstelling in het treinstation over Münster’s eerste metrostation, kindertheater met clowns in de openlucht, een nachtelijke zaklamp-expeditie naar de imposante, 140 lange Torminbrug over het water van de Aasee en drijvende, tijdelijke musea op platforms in het meer. Even nutteloos flaneren op de autovrije stadsboulevard voor wandelaars en fietsers, dat mag natuurlijk ook.

Schauraum-munster-duitsland

Kijk voor het volledige programma op www.geheimoverdegrens.nl/schauraum-munster. Of haal gratis de dikke programmagids op bij de Tourist-Information, Stadthaus 1.

Comments are closed.