Blikvangers: de grootste fotocollectie van Nederland

In het Nationaal Archief ligt de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling Blikvangers wordt een deel van deze unieke collectie voor het eerst tentoongesteld. De originele foto’s laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, Lászlo Moholy-Nagy Cas Oorthuys en Ed van der Elsken.

tentoonstelling-blikvangers-nationaal-archief

Originele foto’s

In de eerste fototentoonstelling in eigen huis neemt het Nationaal Archief bezoekers mee op ontdekkingstocht door de tot nu toe verborgen fotocollectie uit de afgelopen 170 jaar. De verschillende originele foto’s laten zowel de diversiteit en rijkdom van de bijzondere collectie zien, als ook de ontwikkeling van de fotografie.

De collectie bevat foto’s van internationale en nationale fotografen, waaronder Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Henk Blansjaar, Brassaï, Robert Capa, Ed van der Elsken, Paul Huf, Johan van der Keuken, Aart Klein, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Willem van de Poll, Erich Salomon, Gerda Taro en Alexandrine Tinne.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden in Nederland

 

De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers uit de 19e eeuw door de ogen van Alexandrinne Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond was zij een pionier met haar documentaire fotografie. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste strijd die direct in beeld werd gebracht door middel van picture stories. Deze fotoreportages hadden een grote impact op het publiek. De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder tv en internet speelde fotografie een belangrijke rol in de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Zilveren Camera winnaar Henk Blansjaar legde de tragiek van evacués bij de ramp vast.

 

 

Virtual Reality

Een deel van de historische fotocollectie wordt digitaal toegankelijk gemaakt met de Virtual Reality-bril Oculus Rift. Bezoekers kunnen met de bril door een virtuele fotowereld dwalen en de collectie van het Nationaal Archief verder ontdekken.

Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, levert een bijzondere bijdrage aan de tentoonstelling. De historische foto’s uit het Nationaal Archief vormen zijn inspiratiebron voor nieuw werk. Deze foto’s worden ook in de tentoonstelling getoond. Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen vormen het geheugen van Nederland. In het publiekscentrum van het Nationaal Archief maakt de bezoeker op een vernieuwende en interactieve wijze kennis maken met de unieke, grootschalige en rijke collectie van het archief.

Comments are closed.