Vier je vrijheid in Eindhoven

Sta jij er wel eens bij stil hoe waardevol jouw vrijheid is? Velen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 gevochten voor vrijheid, wat heeft geleid tot de open, internationale kennisstad die Eindhoven nu is. Eindhoven herdenkt én viert in september 2014 haar bevrijding van 70 jaar geleden. Verspreid over september vinden activiteiten plaats die aansluiten bij de thema’s herdenken, vieren en bewustwording. Eindhoven365 heeft deze activiteiten samengebracht tot Remember September.

Remember September in Eindhoven

Remember September in Eindhoven

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een van de meest cruciale operaties in de strijd van de geallieerden om Nederland van de bezetters in WOII te bevrijden. Op zondag 14 september, 70 jaar later, trekken honderden oude legervoertuigen opnieuw door Eindhoven. Bezoekers kunnen de oude voertuigen van dichtbij bekijken bij de pauzeplaats op de Kennedylaan.

 

ZIE OOK: Toeristische tips Nederland

 

Om de colonne mogelijk te maken, worden de wegen op de route afgesloten. Het verkeer in en rond Eindhoven moet op deze dag rekening houden met een verminderde bereikbaarheid en omleidingen. Raadpleeg rememberseptember.nl voor uitgebreide verkeersinformatie.

 

 

Jubileumweek

Naast de 70-jarige bevrijding, viert de stad ook dat de Lichtjesroute voor de 30e keer haar lampen ontsteekt. Er wordt voor de 10e keer gezongen van vreugde tijdens Ameezing. Tuna Ciudad de Luz viert groots haar 50-jarig bestaan.
De Britse Liberation Task Force rijdt op dinsdag 16 september het historisch konvooi van Valkenswaard naar Son. Drie van de vier routes komen door, of raken de stadsgrenzen van Eindhoven met een pauze bij Winkelcentrum Woensel.

logo-remember-september-eindhoven

Het fakkeldefilé op donderdag 18 september bestaat uit diverse programma onderdelen met als hoogtepunt de ceremonie waarbij de fakkel op het stadhuisplein wordt ontstoken. Ook zijn er deze dag van 12.00 tot 21.00 uur naast de Catharinakerk oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.

De jubileumweek wordt op het Stadhuisplein met een feestelijk weekendprogramma afgesloten met onder andere Ameezing Young Ones For Freedom en aansluitend Remember September The Music, een muziek programma dat het publiek meeneemt op een tijdreis van 1944 tot 2014.

Meer activiteiten

Franz Jozef Kremp, buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland geeft op vrijdag 12 september de Freedom Lecture in het Van Maerlantlyceum. De Freedom Lectures vinden hun inspiratie in de Four Freedoms Speech van president Franklin D. Roosevelt uit 1941. De vier aspecten die Roosevelt daarin aan de orde stelde zijn vrijheid van spreken en meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. De lezing is in het bijzonder bedoeld voor jongeren, maar ook ouderen zijn welkom.

Eindhoven in Beeld heeft belangrijke momenten in het leven van de Eindhovenaren en van degenen die de stad bezetten en bevrijdden in beeld gebracht. Hiervoor zijn de eigen archieven gebruikt, maar ook die van het Eindhoven Museum en de Erfgoeddienst van de gemeente. Ook komen oude krantenartikelen, bidprentjes en de verhalen van oudere Eindhovenaren naar voren. Deze expositie is vanaf 14 september te bezichtigen in het EiB-Huys.

De EMobiel, de mobiele presentatieruimte van het Eindhoven Museum, toont vier unieke verslagen van ooggetuigen en geeft de laatste generatie die de oorlog als kind heeft meegemaakt een stem. Deze reizende tentoonstelling ‘Herinner de Vrijheid’ is op 14, 16, 18 en 27/28 september op verschillende locaties te bezichtigen.

Op maandag 15 september start om 6.16 uur de vroege voorstelling Vannacht naar Dag ter herdenking van ‘Operation Market Garden’. Het complete overzicht vind je op rememberseptember.nl

Comments are closed.