Open Monumentendagen 13-14 september

Tijdens de Open Monumentendagen op 13 en 14 september kunnen bezoekers gratis een kijkje nemen achter de schermen van het Stallencomplex van Paleis Het Loo. Aansluitend bij het thema ‘Op Reis’ zijn rijtuigen, auto’s en werkruimten te zien en worden er rondleidingen gegeven en verhalen verteld over het vroegere gebruik. Een hoefsmid demonstreert het beslaan van paarden.

Stallencomplex Paleis het Loo

Stallencomplex Paleis het Loo

Stallencomplex

Het Stallencomplex van Paleis Het Loo bestaat uit twee Koetshuizen, Paardenstallen, een Aanspanplaats, Tuig- en Zadelkamers en een Palfrenierskamer. In de Stallen is plaats voor 88 paarden; tegenwoordig genieten er enkele paarden, afkomstig uit de Koninklijke Stallen in Den Haag, van hun oude dag. Benito was jarenlang het favoriete rijpaard van Koningin Beatrix.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden Den Haag

 

In de Stallen is ook het informatiecentrum ‘Nederland & Oranje, vijf eeuwen samen’ te bezoeken, over de historie van het Huis Oranje-Nassau. Op de eerste verdieping is de onlangs gerestaureerde Palfrenierskamer opengesteld, de vroegere koffiekamer van de koetsiers. In de Koetshuizen zijn koninklijke rijtuigen en auto’s te zien.

 

 

Gratis toegang

Het Stallencomplex is op zaterdag 13 en zondag 14 september van 10 tot 17 uur gratis te bezichtigen. Van 11 tot 14 uur geven gidsen op elk heel uur gratis rondleidingen en in de Palfrenierskamer is doorlopend een verhaalvertelling bij te wonen, verzorgd door het Apeldoorns Vertelgenootschap. Voor bezoek aan het paleis en de tuinen gelden reguliere entreetarieven. Voor meer informatie zie ook: www.openmonumentendag.nl

Comments are closed.