Prijswinnaars ZomerExpo 2014 bekend

ZomerExpo, de grootste landelijke tentoonstelling met open inschrijving was dit jaar wederom een ongekend succes. Uit 3000 werken koos de jury 248 kunstwerken. Het resultaat is een visueel schouwspel van foto’s, films, maquettes, tekeningen, schilderijen en installaties die tot 31 augustus te bewonderen is in het Gemeentemuseum Den Haag. In totaal zijn er meer dan 70 kunstwerken verkocht en het publiek heeft flink gestemd op het favoriete kunstwerk.

Afgelopen vrijdag werden de prijswinnaars bekend gemaakt tijdens de spannende prijsuitreiking. Zangeres Ntjam Rosie zorgde voor een prachtige muzikale omlijsting van de avond.

4e editie

Gemeentemuseum Den Haag en ArtWorlds organiseerden dit jaar de vierde editie van ZomerExpo. Het thema Licht inspireerden 1745 kunstenaars om zich met 3000 kunstwerken tijdens de selectierondes te presenteren.De zomertentoonstelling toont een uniek overzicht zien van actieve kunstenaars in Nederland, gepresenteerd in een bijzondere setting in misschien wel het mooiste museum van Nederland, het prachtige Art Deco gebouw van architect Berlage. Gemeentemuseum Den Haag is qua collectie het op een na grootste kunstmuseum van het land en bezit de grootste collectie werken van Piet Mondriaan ter wereld. Daarnaast zijn er onder andere topstukken van 20ste-eeuwse iconen als Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Claude Monet, Constant, Francis Bacon en Louise Bourgeois te zien, evenals werken van hedendaagse topkunstenaars als Panamarenko, Marlene Dumas en Frank Stella. Conservator Doede Hardeman kijkt zeer tevreden terug op deze vierde editie van de ZomerExpo.

De diversiteit van de kunstwerken was dit jaar enorm. De tentoonstelling is een enorm succes, mede dankzij het enthousiasme en participatie van het publiek zowel voor het stemmen op de kunstwerken als voor de verkoop van de werken waarbij een percentage van de opbrengst door de organisator ArtWorlds wordt gebruikt om de volgende ZomerExpo te financieren.

 

ZIE OOK: Bezienswaardigheden in Den-Haag

 

Tijdens verschillende voorrondes heeft een deskundige jury – bestaande uit niet-gevestigde en gevestigde curatoren, galeriehouders, cultureel ondernemers, kunsthistorici en kunstenaars – alle ingezonden werken beoordeeld. De namen van de kunstenaars waren bij de jury niet bekend, er is echt gekeken naar de zeggingskracht van elk werk. Elke provincie wordt door verschillende deelnemers vertegenwoordigd. De deelnemende kunstenaars maken kans op een aantal stimuleringsprijzen, de BankGiro Loterij kunstprijzen.

 

 

Publieksprijs

Het hoogtepunt van de avond in Den Haag was de publieksprijs van € 5.000. Veel bezoekers hebben de tentoonstelling bezocht en een stem uitgebracht op hun favoriete werk. Carlien Oudes, directeur ArtWorlds reikte de prijs uit aan Bars Janboud (Bart Janssen en Lars Reinboud) met het werk De laatste afwas, een duidelijke blikvanger bij deze ZomerExpo editie. Het werk speelt zich af vlak na het Laatste Avondmaal. Jezus en zijn discipelen doen de afwas, een vergeten moment in de geschiedenis van het Christendom. Het duo is ontzettend blij met de waardering van het publiek en met de prijs.

Museumprijs

De jury bestaande uit museumdirecteuren- en medewerkers heeft de Museumprijs ter waarde van € 3500,- dit jaar unaniem toegekend aan videokunstenaar Ruben Pest (1986) met het werk Penny. Het levende schilderij, dat niet geschilderd is maar gefilmd, is een moderne verbeelding van het mythologische verhaal van Penelope uit Homerus ‘Odyssee’. De moderne Penny wacht in dit videowerk op haar man die in 2002 als korpsmarinier werd uitgezonden en van wie ze sindsdien niets meer vernomen heeft. Toch blijft ze geloven dat haar man nog leeft.

Oplage prijs

Deze prijs is in het leven geroepen om betaalbare kunst te stimuleren. De cheque van € 2.500,- werd uitgereikt aan een van de twee werken (Zonder Titel) van O.N.A., een collectief met kunstenaars uit Rotterdam en Den Haag. Zij maken foto’s waarin licht een belangrijke rol speelt en ze locaties naar eigen hand zetten door middel van papier en tape.

Verlichte Prijs

Judith Lingeman van de BankGiro Loterij reikte de Verlichte Prijs ter waarde van € 2.500,- uit aan het dolgelukkige kunstenaarsduo Arike Gill en Rolf van Oven voor wie dit het eerste samenwerkingsproject is. Volgens de jury is Het leven lang een kleine fout een prachtig poëtisch werk waarbij het thema licht prachtig tot uiting komt. We zien we een lichtinstallatie met afdrukken van enveloppen gevuld met onderdelen van een briefwisseling waarin het verdriet van het verlies van een kind centraal staat. Zodra het licht aangaat, wordt de inhoud van de envelop zichtbaar. De herinnering wordt tastbaar.

ZomerExpo is een jaarlijkse traditie, die vanwege het succes een doorstart maakt. Het thema van volgend jaar is ‘Woest’.

Comments are closed.