Geheim over de Grens op de 50PlusBeurs in Utrecht

Vier gastvrije Duitse vakantieregio’s hebben zich samen – voor iedereen die nieuwsgierig is naar verandering van omgeving, maar geen trek heeft in verre reizen – ‘Geheim over de Grens’ genoemd: het parkachtige Münsterland, het avontuurlijke Osnabrücker Land, het waterrijke Emsland en de groene Grafschaft Bentheim. In een royale beursstand van 35 m2 laten ze op de 50PlusBeurs met plezier zien waar ze precies trots op zijn.

De 50PlusBeurs is van 16 t/m 20 september in de Jaarbeurs, tegenover station Utrecht Centraal. U vindt ons in Hal 8, standnummer 08A036. Op woensdag 17 september is er een eigen counter voor Factory Outlet Ochtrup (supervoordelig shoppen!), op zaterdag 20 september doen de twee steden Bocholt en Isselburg hun verhaal.


Osnabrücker Land – misschien wel het gezondste stukje Europa.

De wereldwijde uitvinders van het heilzame kuren woonden – niet helemaal toevallig – in een echt wandelparadijs: het natuurmonument Naturpark TERRA.vita. Dan is de veelbelovende term ‘Gesundheidspfaden’ niet ver weg meer. Voor kuurgasten, natuurliefhebbers en 50-plussers die van het leven houden de kortste route naar ‘fit de winter in’. Overal zijn er verkwikkende heilbaden met zout- en mineraalrijk bronwater, ondersteund door een geweldig aanbod aan natuurlijke therapieën. Een voorbeeld van zo’n topfit Gezondheidspad: het blotevoetenpad in de beukenbossen bij Bad Iburg. Je loopt over gras, bladeren, houtsnippers en verharde paden. Zo’n 150 jaar geleden bedacht natuurarts Kneipp al hoe goed dat is voor je immuunsysteem. In Bad Essen (bekend van kuurbad SoleArena) volg je de borden naar een van de Vitalbäder, in Bad Laer zijn ze gespecialiseerd in het verhelpen van rugklachten.

 

ZIE OOK: Toeristische tips in Münster

 

Mooie tradities in het Bentheimer Wald

Bad Bentheim heeft een sprookjeskasteel, er komt een beroemde zandsteensoort vandaan en het wereldberoemde vlees van het Bunte Bentheimer Schwein. En dan zijn er nog wat geheimen, diep verstopt in het woud. Schrik niet als je er op een mooie natuurwandeling ineens een koe tegenkomt. Het verhaal heeft een heel oude oorsprong: al sinds de 16e eeuw gebruiken de Bentheimers het bos om vee te hoeden en te voeren met vers gesnoeide twijgen, uit de toppen van de haagbeuken. Die oude traditie wordt nu in ere hersteld; er scharrelen weer ganzen, schapen, geiten en Galloway runderen rond. Bospaden zijn vrij toegankelijk. Van april tot oktober mag je met de boswachter mee op een rondleiding, iedere eerste en derde zondag van de maand; verzamelen om 14:30 uur bij de fontein voor het Kurhaus Bentheim.

 

 

Op safari door het veenmoeras van het Emsland

Ooit lag hier Centraal-Europa’s grootste, aaneengesloten veengebied, tot ver in Groningen en Drenthe. Nog steeds is het er avontuurlijk mooi, ruig en lieflijk tegelijk. De moderne bezoeker kan er op z’n gemak genieten van alle kleurenpracht, dankzij de smalspoortreinen die vertrekken bij het Emsland Moormuseum, elk jaar van 1 mei tot eind oktober. Onderweg op het immense terrein: paarse heidevelden, goudgeel graan, blauwgroen veen, waterpartijen, okergele zandvlakten en sappige groene weilanden. En natuurlijk: ontelbaar veel bijzondere planten- en diersoorten, sommige met uitsterven bedreigd, maar hier nog veilig. Aan de Nederlandse kant van de grens lopen ook twee van dit soort stille ‘veldtreinen’: vanaf Smalspoor Museum Erica en in het Veenpark in Barger Compascuum.

Nieuwe top-wandelingen in het Münsterland

Je hebt het Münsterland, vaak omschreven als landschapspark waar ook mensen wonen, en daarbinnen een parel die vraagt om ontdekt te worden, liefst te voet. Het Tecklenburger Land. Het Deutsche Wanderinstitut bekroonde er vijf tochten als ‘Premium Wandeltochten’. Alle vijf rond de absolute klassieker van het Teutoburger Wald: langeafstandswandeling de Hermannshöhen. Prijswinnaar 1: het Tecklenburger Bergpfad, met vertrek in Tecklenburg, bekend om de vele authentieke vakwerkgevels. Dan is er de hooggelegen Waldauenweg, best pittig, want het uitzichtpunt is te bereiken via de 256 treden van de ‘Ladder naar de Hemel’. De naam Canyon Blick dankt de route aan een imposante steengroeve met turkuoise water. Voor techniekliefhebbers is het Bevergerner Pättken een aanrader. Inclusief 100 jaar oude sluis en het romantische plaatsje Bevergern. En ten slotte de Holperdorper, rond het pittoreske Lienen. Onderdeel van het rondje is een blotevoetenpad.

Tip: het Factory Outlet Center Ochtrup

Topmode voor een vriendelijk prijsje – nu u er toch bent! Daarnaast ook veel sportartikelen, speelgoed, huishoudelijke apparaten. Dik 65 boetieks met meer dan 100 bekende merken. Het FOC is op woensdag ook te vinden op de 50PlusBeurs in Utrecht.

Vakantiedag anders-dan-anders: Kermis in Bocholt

De Bocholter HerbstKirmes geldt als het grootste, gezelligste volksfeest in de wijde omtrek. Een onweerstaanbare combinatie van ‘Oktoberfest’ met feesttenten en nostalgische kinderkermis. Vier dagen onbezorgde pret voor het hele gezin, dit jaar van 17-20 oktober. Kijk voor meer uitstapjes deze herfst op www.geheimoverdegrens.nl.

Comments are closed.