De Portugese wijnregio Alentejo staat bekend als ’s werelds grootste kurkproducent. De kurkeik groeit er volop. Hoewel de kurk al sinds de 17e eeuw als gelijknamige wijnflesdop wordt gebruikt – waar het product bekend van is – heeft zich de laatste jaren in de westerse wereld een heuse kurktrend ontwikkeld.

Kurk
Zo zien we het natuurproduct steeds vaker terug in schoenen, tassen, hoedjes, accessoires, interieur en gebouwen. Vorig jaar is in werelderfgoed-stad Évora zelfs het luxe design Ecorkhotel geopend dat (als eerste hotel ter wereld) grotendeels uit kurk bestaat.
Kurk: milieuvriendelijk én stylish
Kurk is een 100% natuurlijk product. Het groeit als schors aan de kurkeik. Na het afschrapen van het kurkmateriaal groeit de eik iedere negen jaar weer aan. Dit maakt het product duurzaam. Behalve milieuvriendelijk is kurk stevig, flexibel en warmte- en kou-bestendig. Bovendien is de minimalistische en stylish look van het materiaal sterk in trek bij moderne designers en consumenten. Daarom wordt er steeds creatiever omgegaan met kurk. Behalve wijnfleskurken koop je tegenwoordig vele andere kurkproducten, variërend van sieraden tot tapijten en van kledingstukken tot design meubels. In Alentejo kun je hiervoor terecht bij adresjes als Mont’Sobro in Évora, Robcork in Portalegre, RP Cortiça e Sabores Regionais in Beja en Born to Be Alentejano in Vila Nova de Milfontes.
ZIE OOK: Ontdek de diversiteit van Portugal
In 2013 is net buiten het centrum van de hoofdstad van Alentejo, Évora, het
